12 points for Belgium? Bekijk hier "Before the party’s over", de Belgische inzending voor het Songfestival

"Before the party's over", dat is het lied waarmee zanger Mustii ons land in mei gaat vertegenwoordigen op het Songfestival in Malmö in Zweden. De Brusselse zanger Mustii werd door de RTBF geselecteerd. België treedt aan in de tweede halve finale van de liedjeswedstrijd, op 9 mei.

De Brusselse zanger Mustii (de artiestennaam van Thomas Mustin) levert wat we van hem konden verwachten: een krachtige, donkere popsong. Hij schreef het lied samen met onder meer Pierre Dumoulin, die we nog kennen van "City lights", het lied waarmee Blanche voor België in 2017 een mooie vierde plaats scoorde.

"Oorspronkelijk is het niet met het idee geschreven dat het moest dienen als een lied voor het Eurovisiesongfestival. Ik wou niet vasthangen aan een format en me afvragen "Wat kan er nu werken op het Songfestival?" Dat zou niét werken", vertelt Mustii. 

BEKIJK - De officiële videoclip van Before the party's over:

Videospeler inladen...

Vorige maand deed Mustii nog een opvallende - en voor het Songfestival onuitgegeven - oproep: fans mochten een fragmentje van zijn lied mee inzingen. Dat heeft uiteindelijk een "groots koor met 1.000 stemmen" opgeleverd. Mustii en zijn team maakten een selectie van die stemmen en integreerden die in het lied.

"Ik wou absoluut dat er een massief koor te horen zou zijn in de finale van het lied. Maar het mocht niet "te proper" zijn, met professionele zangers. Ik heb eerst de stemmen van vrienden en familie opgenomen. Daarna heb ik een grote oproep gedaan en kreeg ik stemmen binnen van over de hele wereld. Symbolisch mooi, want de slogan van het Songfestival is United by music."

Een "oerschreeuw"

Zoals het hoort, heeft ons Songfestivallied ook een boodschap. "Ik gebruik een lange avond op een feest met alle ups en downs als metafoor voor het leven", legt Mustii uit. "De boodschap is eenvoudig maar universeel: de tragiek van het leven zit in zijn eindigheid. Dit nummer is als een oerschreeuw: leef met volle teugen voordat het feest voorbij is."

Het moest intiem klinken, maar ook extatisch

Mustii

"Daarnaast zie ik ook een parallel met de jaren 20: we dansen uitzinnig om de naderende apocalyps te vergeten. Ik voel dat mijn generatie (en de generatie daarna) op zoek is naar veilige plekken waar er hoop is en waar onze dromen gevoed kunnen worden. Het is een nummer voor zij die worstelen met het leven. Daarom was het belangrijk dat die dualiteit in het nummer zit."

"Het moest intiem klinken, maar ook extatisch, tragisch en theatraal en urgent."

En de act?

Over de act die Mustii plant te brengen op het Songfestivalpodium - doorgaans een minstens even belangrijk element als het liedje zelf - wil hij voorlopig nog niet veel kwijt. "Het globale concept is al gemaakt, nu zullen we er elke dag aan werken."

"De grote uitdaging is om het grote koor visueel te vertalen, want ik kan die mensen niet in het echt rond mij hebben. Kleine elementen uit de videoclip zullen ook terugkomen op het podium. De focus zal op mijn performance liggen."

Naar de finale?

België treedt aan in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival, op donderdag 9 mei. Daar zal Mustii onder andere Joost Klein tegenkomen, die voor Nederland naar de liedjeswedstrijd gaat. De voorbije drie jaar kon België telkens doorstoten naar de finale.

Dat is ook de eerste ambitie van Mustii en de komende maanden zal hij zich daar goed op voorbereiden. "Het is topsport, dus ik zal veel naar de fitness gaan. En vooral: veel repeteren, puur ook op de stem. Ik zal daarvoor een stemcoach inschakelen."

Zondagavond was "Before the party's over" overigens al per ongeluk te horen op een radiozender van de RTBF. De eerste reacties op sociale media waren in elk geval overwegend positief. 

BEKIJK - Ons interview met Songfestivalkandidaat Mustii:

Videospeler inladen...

Meest gelezen