Een impressie van hoe de nieuwe ingang van Planckendael er moet uitzien.© ZOO Planckendael

ZOO Planckendael start met bouw van nieuwe ingang: “28 meter hoge toren van bamboe is uniek in Europa”

Muizen -

In ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen) werd gestart met de bouw van een nieuwe ingang. De blikvanger wordt een 28 meter hoge toren uit bamboe. Volgens het dierenpark is het de eerste keer dat er in Europa op deze schaal met bamboe gewerkt wordt. De bezoekers kunnen het park bereiken via een tijdelijke ingang.

Stijn Van de Sande

Wie de komende maanden ZOO Planckendael in Muizen bezoekt, moet daarvoor via een tijdelijke ingang. Aan de hoofdingang van het park werd deze week namelijk gestart met werkzaamheden. Door een nieuwe en moderne ingang te bouwen, wil Planckendael zich naar eigen zeggen voorbereiden op de toekomst en de beleving van de meer dan één miljoen mensen die het park jaarlijks bezoeken naar een hoger niveau tillen.

De nieuwe ingang wordt dubbel zo breed en biedt plaats aan heel wat faciliteiten zoals een abonnementenservice, een EHBO-post, een borstvoedingslokaal, sanitair en een shop. “Maar de blikvanger is een 28 meter hoge toren uit bamboe”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert van de KMDA. “Het wordt spectaculair. De ooievaars, de boegbeelden van ons park, doen de bezoekers vaak naar boven kijken. De toren zal datzelfde effect hebben.”

De toren wordt een impressionant en uniek bouwwerk.© ZOO Planckendael

In de oorspronkelijke plannen werden er nog drie torens voorzien, dat werd gereduceerd tot één. Toch kijkt projectmanager Elizabeth Carlon uit naar de realisatie ervan. “Dit is uniek in Europa. Nooit eerder werd er op deze schaal met bamboe gewerkt”, zegt ze. “Bamboe is een natuurlijk en ecologisch materiaal dat perfect past bij de identiteit van Planckendael. Bovendien kan het enorm veel CO2 uit de lucht halen.”

Er werd gekozen voor Braziliaanse bamboe. Die werd door een team van Planckendael en de universiteit van Gent onderworpen aan uitgebreide brand-, buig-, druk- en trekproeven. “Het is een enorm sterk materiaal. Eén staaf kan het gewicht van drie olifanten dragen”, aldus de projectmanager. “We stelden een sterk en gespecialiseerd team samen om dit complexe en boeiende project tot een goed einde te brengen.”

Ingang langs De Ooievaar

De bezoekers zullen tijdens de werken het park kunnen bereiken via de voormalige ingang aan kasteel en restaurant De Ooievaar. Voor een vlotte bereikbaarheid wordt er aangeraden om te parkeren op parking 2, aan de overkant van de Leuvensesteenweg. De ZOO Planckendael Express, dat is de shuttlebus tussen het station van Mechelen en het dierenpark, krijgt ook een nieuwe halte op parking 2.

Naast de toren zal de nieuwe ingang ook plaats bieden aan heel wat faciliteiten.© ZOO Planckendael

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners