Zendaya met micro bangs (links) en in het iconische Thierry Mugler-robotpak (rechts)© Jeremy Moeller/Getty Images & Samir Hussein/WireImage

Van naakte robot tot ambassadrice van Louis Vuitton: hoe Zendaya niet alleen het scherm, maar ook de modewereld verovert

Zendaya’s officiële jobomschrijving mag zich dan focussen op haar acteerwerk, de 27-jarige verovert ook de fashionwereld met rasse schreden. Nu eens elegant, dan weer gewaagd, maar altijd het centrum van de belangstelling: een overzicht.

Camille Van Puymbroeck

Sinds haar begindagen als kindsterretje bij Disney is er veel veranderd voor Zendaya. Haar kinderlijke looks maakten al snel plaats voor volwassener outfits en de laatste jaren zit ze front row bij elke zichzelf respecterende modeshow.

Zendaya en Law Roach© Johnny Nunez/WireImage

Die evolutie startte in 2011, toen Zendaya als 14-jarige voor het eerst ging samenwerken met stylist Law Roach. Roach hielp de actrice om een outfit voor een event uit te kiezen en dat luidde meteen het begin in van een lange samenwerking.

“Het is een eer om een deel te mogen zijn van haar stijlontwikkeling. We noemen elkaar fashion soulmates. Het is mooi, het is makkelijk. Er is veel vertrouwen”, vertelde Roach in 2021 tijdens een interview met WWD.

Zendaya in Tom Ford© David Crotty/Patrick McMullan via Getty Images

De stylist was de afgelopen jaren het brein achter veel van Zendaya’s meest memorabele looks, die de actrice beetje bij beetje op de modekaart zetten. Haar Moschino-vlinderjurk, haar groene Vera Wang-korset en haar roze Tom Ford-look inclusief borstplaat maken intussen deel uit van de modegeschiedenis. Law Roach werkte mee aan al die looks.

Zendaya in Thierry Mugler© Samir Hussein/WireImage

Hoewel Law Roach in 2023 officieel een punt zette achter zijn carrière als stylist, lijkt het erop dat hij nog steeds regelmatig samenwerkt met Zendaya voor enkele van haar meest opvallende looks van de afgelopen tijd. Zo was hij het die het veelbesproken doorzichtige robotpak van Thierry Mugler uit 1995 waarmee Zendaya op de Londense première van Dune: Part II verscheen, wist te bemachtigen.

Zendaya in Louis Vuitton© Marc Piasecki/WireImage

Die aanvankelijke ‘modelancering’ wierp duidelijk z’n vruchten af. In 2018 ontwierp Zendaya een eigen collectie voor Tommy Hilfiger, in 2019 werd ze ambassadrice van Lancôme, in 2020 volgden Bulgari en Valentino, in 2023 Louis Vuitton. Als ambassadrice van Louis Vuitton hoeft het dan ook niet te verbazen dat Zendaya regelmatig kiest voor een outfit van het Franse luxemodehuis, maar haar impact op de modewereld reikt veel verder dan haar samenwerkingen alleen.

Zendaya op de front row van Fendi© Pascal Le Segretain/Getty Images for Fendi

Tijdens fashionshows is ze een graag geziene gaste op de eerste rij. Haar keuzes zijn vaak gedurfd en de actrice slaagt erin om niet alleen zichzelf op de kaart te zetten, maar ook het merk achter haar outfits. Bij zulke gelegenheden zit Zendaya vaak schouder aan schouder met andere wereldsterren. Toch is het vooral zijzelf die de aandacht weet te stelen.

Zendaya in La Robe Spirale van Alaïa© Pascal Le Segretain/Getty Images

Zendaya’s populariteit kent momenteel geen grenzen: ze mocht als eerste Alaïa’s La Robe Spirale dragen, ze maakte de micro bangs (te zien bij haar look bij Fendi, red.) weer populair, ze is medevoorzitter van het komende Met Gala ... Wie fashion zegt, zegt vandaag ook Zendaya.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De actrice weet zich bovendien als geen ander aan te passen aan de gelegenheid. Op de rode loper is ze de chicste van de avond, maar ze verschijnt net zo goed zonder make-up en in jeans in het openbaar. Een stijlicoon op alle vlakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer