Direct naar artikelinhoud
Ziekteattest

N-VA neemt vals ziektebriefje in het vizier

Partij wil meldpunt voor 'oneigenlijk schrijfgedrag'

Artsen die aan de lopende band valse ziekteattesten uitschrijven, blijven nog te vaak onder de radar. Voor Valerie Van Peel (N-VA) mag daar binnenkort verandering in komen met een meldpunt. "Zij werken mee aan de sociale fraude van de patiënt."

Een paar maanden geleden waren de Waalse cipiers nog kop van Jut toen ze massaal 'op doktersbevel' thuisbleven. In plaats van een stakersvergoeding kregen de cipiers met een legitiem ziektebriefje in handen op die manier toch nog hun volledige loon. Er was veel boegeroep voor de stakers, maar het gemak waarmee bepaalde artsen ziektebriefjes uitschrijven, riep ook heel wat vragen op.

Genoeg, vindt N-VA-Kamerlid en OCMW-voorzitter Valerie Van Peel. "Op deze manier schaden de artsen een hele beroepsgroep", meent ze. "95% van de huisartsen gaat immers zeer correct om met het uitschrijven van ziekteattesten. Het zijn die overige 5%, de rotte appels, die consequent en manifest ziekteattesten blijven uitdelen. Zij worden na een tijd bekend bij een grote groep patiënten. Ik spreek uit eigen ervaring."

Uit een antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) bleek al dat er tot op vandaag geen enkele melding van zogenaamde 'welwillendheidsattesten' gebeurde, terwijl de problematiek welbekend is. Daarom pleit Van Peel bij De Block voor een meldpunt voor dit 'oneigenlijk schrijfgedrag' - zomaar ziektebriefjes uitdelen, dus. De hoofdrol daarvoor is weggelegd voor de adviserende geneesheer, huisartsen die in dienst zijn van de ziekenfondsen en moeten controleren of een patiënt nog recht heeft op een uitkering.

'Het zijn de rotte appels die consequent ziekteattesten blijven uitdelen. Zo schaden ze een hele beroepsgroep'
Valerie Van Peel, Kamerlid N-VA

"Adviserende geneesheren hebben zicht op de problematiek, maar het zit niet in hun takenpakket om hierop in te zetten. Het wettelijke kader bestaat al deels, maar zolang de adviserende geneesheer onder het ziekenfonds werkt, zal er geen prioriteit van gemaakt worden. Momenteel heeft een arts die manifest welwillendheidsattesten verstrekt, dus niets te vrezen. Maar voor mij zijn ze evengoed schuldig aan de sociale fraude die eruit voortkomt."

Spanningsveld

De ziekenfondsen hebben als taak hun leden te controleren, niet de arts. Daarom zou het meldpunt via het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) aangestuurd moeten worden. In een resolutie die Van Peel in juni indiende, pleit ze onder meer daarom voor het onderbrengen van de adviserende geneesheren binnen het RIZIV. Ook omdat ze zo onafhankelijker zouden kunnen werken.

Spanningsveld

"De ziekenfondsen, hun werkgevers, hebben een andere structuur en een verschillende manieren van werken. Hun kosten worden berekend op basis van het aantal uitkeringen dat ze geven. Financieel zijn ze dus niet gebaat bij te strenge controles van de artsen, want dan krijgen ze minder geld van de overheid. Dat zorgt voor een duidelijk spanningsveld. Alle adviserende geneesheren samenbrengen onder het RIZIV neemt dat spanningsveld weg én zo kan er ingezet worden op zaken als het melden maken van oneigenlijk schrijfgedrag."

De werking van het meldpunt blijft nog onderwerp voor debat. "Het is vooral de bedoeling een kader te bieden voor adviserende geneesheren, waar ze terecht kunnen met informatie over collega-artsen. Voor een echte kliklijn is het oppassen: het is niet de bedoeling dat iedereen zijn buur en diens huisarts kan aangeven wanneer hij denkt dat er sprake is van onterechte, langdurige ziekteattesten."

Minister De Block erkende in haar antwoord op de vraag van Van Peel de problematiek, maar haar kabinet was gisteren niet beschikbaar voor een reactie op dit concrete voorstel. "In eerste instantie werkt de minister aan een database die betere controles mogelijk maakt", klonk het daar.