Ewald Pironet

‘De regering-De Croo gaat nog roekelozer met uw belastinggeld om dan de regering-Verhofstadt’

De regering-De Croo gaat nog roekelozer met uw belastinggeld om dan de regering-Verhofstadt twintig jaar geleden.

Onder leiding van Guy Verhofstadt (Open VLD) stapelde de paarse regering vanaf 2004 de tekorten op, hoewel de economische situatie de gelegenheid bood om een financiële buffer op te bouwen. Terwijl het belastinggeld werd uitgedeeld, werden de begrotingen opgesmukt met allerlei trucs. Hallucinant is de discussie tussen de premier en zijn kabinetschef Wouter Gabriëls die in 2007 op film wordt vastgelegd en nog steeds op YouTube te vinden is. ‘Ik wil een persbericht waarin het woord begrotingsevenwicht staat’, zegt Verhofstadt. ‘Dat is flauwekul. Er is geen begrotingsevenwicht’, antwoordt Gabriëls. ‘Geen flauwekul, het zal trouwens zo zijn, al moet ik de tekst zelf schrijven’, besluit Verhofstadt. Zo geschiedde. Maar begin 2008 moet Verhofstadt zelf een pijnlijke vaststelling maken: ‘De kas is leeg.’ Daar had hij zelf voor gezorgd.

We zijn 15 jaar later. De paars-plus-CD&V-regering onder leiding van Alexander De Croo, net als Verhofstadt een Vlaamse liberaal, heeft de voorbije jaren de corona- en energiecrisis als alibi gebruikt om met belastinggeld te smijten. De Leuvense professor sociaal beleid Wim Van Lancker sprak over ‘België, het Chequistan aan de Noordzee. Iedereen heeft wel een of andere cheque gekregen.’ De begrotingen waren mistig en slordig. En toen staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker de begrotingstabellen te eerlijk opstelde, werd ze gedwongen om die bij te werken en vervolgens werd ze aan de kant geduwd. Maar tijdens het kerstinterview in Knack eind vorig jaar bekende De Croo: ‘Er is één domein waar we inderdaad nog veel werk hebben: dat is de begroting.’ Daar heeft hij zelf voor gezorgd.

De voorbije jaren werd talloze malen gewaarschuwd voor het onhoudbare begrotingstraject van de regering-De Croo. De rappels kwamen van de Nationale Bank, de Europese Commissie, het IMF, de OESO, het Planbureau, van economen als Wim Moesen, Stijn Baert, Ive Marx, Gert Peersman, Herman Matthijs, Johan Van Gompel en vele vele anderen. Premier De Croo wilde het niet horen. ‘In 2026 zijn we uit de rode zone’, beweerde hij zelfs eind 2023.

Het Planbureau becijferde vorige week dat we bij ongewijzigd beleid tegen 2029 een gigantisch tekort hebben van 39 miljard euro. Dat is diep in de bloedrode zone. We zullen de volgende jaren voor 30 miljard moeten saneren om aan de Europese begrotingsregels te voldoen. Mais, à part ça, Madame la Marquise, tout va très bien, tout va très bien, zoals in het liedje van Paul Misraki waar de ene na de andere ramp wordt aangekondigd. Ook nog te vinden op YouTube.

Partner Content