Populaire pastoor geschorst na klachten van seksueel misbruik “in familiale sfeer”: “Dit is in de parochie ingeslagen als een bom”

© Dirk Vertommen, Leen Van de Sande

Sint-Katelijne-Waver -

De populaire pastoor van Sint-Katelijne-Waver is afgelopen weekend geschorst na klachten over seksueel misbruik “in de familiale sfeer”. Onlangs werd de priester nog gevierd omdat hij twintig jaar aan de slag was.

Bron: Eigen berichtgeving

Op zondag 11 februari nodigde de populaire pastoor van Sint-Katelijne-Waver K.A. nog aartsbisschop Luc Terlinden uit naar zijn kerk, om voor te gaan in de mis. Maar afgelopen zondag was de pastoor afwezig voor de zondagsmis in zijn vier parochies. Een diaken las telkens een brief voor van de aartsbisschop: K.A. was met onmiddellijke ingang geschorst, en hij mag het grondgebied van Sint-Katelijne-Waver niet betreden. In zijn mededeling herhaalde Terlinden zijn verontschuldigingen “aan alle slachtoffers van misbruik in de katholieke kerk.” Hij zei ook “diep beschaamd” te zijn.

De schorsing kwam er nadat een klacht was ingediend bij het kerkelijk opvangpunt voor seksueel misbruik. Om welke feiten het precies gaat is niet bekend, maar volgens het bisdom gaat het om een klacht “buiten pastorale context”. De pastoor zou het misbruik niet als pastoor binnen zijn parochie begaan hebben, maar “binnen de familiale sfeer”.

“Heel aangeslagen”

Naar aanleiding van de schorsing verblijft de priester voorlopig niet meer op het grondgebied van de parochies in Sint-Katelijne-Waver die aan hem als parochie-administrator toevertrouwd werden. Het gaat om de parochies Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Catharina, Goede Herder en Sint-Augustinus. De gegevens van de man werden intussen ook weggehaald op de website van de parochiezone Sint-Katelijne-Waver.

“Iedereen reageerde als bij een overlijden: heel aangeslagen. Niemand kan dit geloven”

Parochianen van de priester

De 58-jarige pastoor was erg geliefd bij de gelovigen. In november werd hij nog in de bloemetjes gezet omdat hij precies twintig jaar aan de slag was als priester in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Er wordt dan ook geschrokken gereageerd op het nieuws van de preventieve schorsing. “Dat is ingeslagen als een bom”, zeggen parochianen. “Iedereen reageerde als bij een overlijden: heel aangeslagen. Niemand kan dit geloven.”

“De schorsing is preventief, tot er een rechterlijke uitspraak is over schuld of onschuld”, aldus het bisdom. Het dossier is overgemaakt aan het parket van Mechelen. De pastoor zelf wilde niet reageren op het bericht: “Geen commentaar.”(cel, svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen