Brits Hooggerechtshof zet licht op groen voor autotunnel bij Stonehenge: "Klap voor veel activisten"

Het Britse Hooggerechtshof heeft het licht op groen gezet voor de bouw van een tunnel nabij de prehistorische site van Stonehenge. Tegenstanders opperden dat er op die manier veel waardevolle kennis verloren kan gaan, maar het Hof oordeelt nu dat de actievoerders geen grond hebben om de plannen van de regering tegen te spreken.

De meest recente rechtszaak over de aanleg van een tunnel bij de site van Stonehenge gaat ondertussen enkele maanden mee, maar de ophef over de tunnel sleept eigenlijk al jaren aan. Het ambitieuze plan van de regeringĀ  - dat overigens bijna 3 miljard zal kosten - bestaat uit verschillende rotondes en een diepe tunnel van drie kilometer in de buurt van het beschermde monument.Ā 

Op die manier wil de regering de verkeersdrukte op de weg langs Stonehenge verlichten, want het prehistorische monument blijft ongelofelijk populair. Volgens de officiƫle website lopen de bezoekersaantallen op tot 1 miljoen bezoekers per jaar. In 2019 waren dat er zelfs ruim anderhalf miljoen.

Ellenlange files

Die volkstoeloop veroorzaakt grote drukte op de A303, de belangrijkste toegangsweg naar het bouwwerk.Ā De eenbaansweg is berucht om zijn files. Bovendien is de weg gevaarlijk omdat passanten afgeleid raken wanneer ze de steencirkel van Stonehenge zien. Het drukke verkeer veroorzaakt ook heel wat lawaaioverlast, klinkt het bij voorstanders van de tunnel. De nieuwe tunnel zou al die problemen - letterlijk - van de baan moeten helpen.

"Ik reed er even geleden nog voorbij en er staat inderdaad een voortdurende file", vertelt VK-correspondente Lia van Bekhoven. "Mensen rijden extra langzaam om de stenen van Stonehenge goed van dichtbij te kunnen zien, zonder uit te moeten stappen. De regering heeft dan ook besloten dat het zo niet langer kan."

Wat is Stonehenge?

Stonehenge is een prehistorische site in het zuiden van Engeland, bekend om zijn Stone Circle, een cirkelvormige opstelling van grote, rechtopstaande stenen, die dateert uit de late steentijd en de bronstijd, ongeveer tussen 3000 en 2000 voor Christus.

Stonehenge wordt verondersteld te hebben gediend als een ceremoniƫle of religieuze locatie, maar de precieze betekenis en functie ervan blijven grotendeels een mysterie. Het is een van de meest iconische en mysterieuze archeologische vindplaatsen ter wereld en trekt jaarlijks veel bezoekers en wetenschappers.

Maar tegenstanders van het ambitieuze infrastructuurproject van de regering verzetten zich al jaren tegen de bouw. Veel archeologen, gerenommeerde historici en activisten vinden het te gevaarlijk om te graven rond Stonehenge. Ze vrezen dat er belangrijke vondsten verloren zullen gaan door de graafmachines.

Want niet alleen de steencirkel is werelderfgoed, ook de hele Stonehengesite eromheen is beschermd. John Adams, voorzitter van actiegroep Stonehenge Alliance, benadrukt het archeologische belang van de site. "Het ligt vol met skeletten, nederzettingen, aardewerk en andere archeologische schatten", zegt hij aan BBC News. "Het is een zeer belangrijke archeologische locatie waar nog steeds nieuwe ontdekkingen worden gedaan."

Ook UNESCO waarschuwde dat de plek zijn status als werelderfgoed kan verliezen als de plannen voor het bouwen van de tunnel worden voortgezet.

"Strijd gaat voort"

Ondanks de bezorgdheden van de archeologen en activisten, heeft het Hooggerechtshof beslist dat de plannen voor de bouw van de tunnel mogen worden voortgezet. Het was al de tweede keer dat de actiegroepĀ The Stonehenge Alliance probeerde het plan te blokkeren, maar de groep verloor de zaak opnieuw.Ā Voor de behandeling van de zaak tekenden ruim 236.000 mensen een petitie tegen de autotunnel.

Het is een klap voor diegenen die zich jarenlang verzet hebben tegen de bouw van de tunnel

Lia van Bekhoven - correspondente Verenigd Koninkrijk

"Al zullen ze wel niet meteen van start gaan met de bouw van die tunnel", weet Van Bekhoven. "Het betekent wel dat het juridische verzet ertegen voorlopig is afgelopen. De regering had al eerder besloten dat die tunnel er moet komen, maar daar zijn activisten dan tegen in beroep gegaan. Die beroepsprocedure is nu verworpen, maar er wordt nu onderzocht of ook daar opnieuw in beroep tegen kan gegaan worden."

"Het zal dus wel nog even duren, maar het is wel een klap voor diegenen die zich jarenlang verzet hebben tegen de bouw van de tunnel."

Meest gelezen