Lieven De Marez, professor ‘Media Technology & Innovation’: “16 procent van de Vlamingen gebruikt TikTok en spendeert daar gemiddeld een uur per dag aan. Bij jongeren tot 25 jaar is dat zelfs meer dan 80 minuten.”
Volledig scherm
PREMIUM
Lieven De Marez, professor ‘Media Technology & Innovation’: “16 procent van de Vlamingen gebruikt TikTok en spendeert daar gemiddeld een uur per dag aan. Bij jongeren tot 25 jaar is dat zelfs meer dan 80 minuten.” © Getty Images / RV

Is TikTok ‘te verslavend’? “Jongeren gebruiken het meer dan Facebook, Instagram en WhatsApp sámen”

De Europese Commissie gaat onderzoeken of TikTok de rechten van minderjarigen wel voldoende beschermt en of de populaire app verslavend werkt. Bij een negatieve beoordeling dreigen miljoenenboetes voor het Chinese bedrijf. Is de vrees van de EU terecht? En wat maakt TikTok zo anders dan andere sociale media? Prof Lieven De Marez: “Je kan een kind van 10 jaar moeilijk verwijten dat het verslaafd is als zijn ouders en leerkrachten hetzelfde doen.”

3 reacties

  • francis vanoverschelde

    2 maanden geleden
    Blokeren. easy . toch nutteloze tijdverversing. facebook ook . Instagram ook
  • ANN DEJONCKHEERE

    2 maanden geleden
    Geachte professor, praat eens met ouders en leraars. U zal snel van gedacht veranderen. Ik heb 2 tieners, en het is onmogelijk geworden om hun tiktok te begrenzen. Tot hun 13e konden we dit wel. Nu krijgen kinderen in de kleuterklas al een gsm. Het failliet van België is dit! Hun aandacht ergens bij houden, dat lukt niet meer. Jongens zijn massaal game verslaafd, meisjes aan tiktok. Geen tijd om te studeren, want zitten uren op hun GSM, zonder social contact. Heel teleurgesteld in de politiek.
  • Leonarda Van Opbroecke

    2 maanden geleden
    Politici maken er toch ook veel gebruik van? Wel om jongeren te beinvloeden, maar zo zijn ze er ook fan van. Misschien kan EU beter dat eens verbieden?