Mithra-oprichter Fornieri vrijgesproken voor handel met voorkennis 

© belga image

Mithra-oprichter François Fornieri is dinsdag door de correctionele rechtbank van Luik vrijgesproken voor alle aanklachten vanwege handel met voorkennis. Hij riskeerde 18 maanden celstraf met uitstel, een boete tot 60.000 euro, de verbeurdverklaring van 233.160 euro, 40.000 euro gerechtskosten en een beroepsverbod.

Fornieri is hoofdaandeelhouder en oprichter van het Luikse biotechbedrijf Mithra. Hij werd ervan verdacht gevoelige en vertrouwelijke informatie – waarover andere investeerders niet beschikten en die een invloed kon hebben op de koers van het aandeel van het bedrijf – gebruikt te hebben in het voordeel van een goede vriend.

Samuel Di Giovanni, oprichter van het bedrijf Protection Unit, zou de begunstigde geweest zijn van die bevoorrechte informatie. Di Giovanni kwam op zijn beurt met het parket een strafrechtelijke schikking overeen. Die werd goedgekeurd door de rechtbank.

Voorkennis

De rechtbank las dinsdag een lang en goed gemotiveerd vonnis voor alvorens de beklaagde vrij te spreken op basis van gerede twijfel. De rechtbank oordeelde dat Fornieri inderdaad voorkennis had toen Di Giovanni zijn aandelen kocht. De CEO van Mithra en de oprichter van Protection Unit hadden echter talrijke uitwisselingen in het kader van een professionele en vriendschappelijke relatie. Niets wijst erop dat Fornieri de informatie in kwestie doorgaf tijdens hun contacten.

De rechtbank stelde ook vast dat Di Giovanni aandelen wilde kopen voordat er sprake was van voorkennis. Volgens het hof konden de wisselende en soms misleidende verklaringen van Fornieri tijdens het onderzoek worden gerechtvaardigd door het feit dat belangrijke informatie in de strafzaak onder de aandacht van de pers was gebracht, nog voordat hij ervan op de hoogte was gebracht. Fornieri koos ervoor om te verzwijgen dat hij wist dat Di Giovanni aandelen ging kopen, maar er kan volgens de rechtbank niet worden geconcludeerd dat hij hem die bevoorrechte informatie daadwerkelijk toevertrouwde.

‘We zijn blij met de visie en grondige analyse van de rechtbank. Maar de openbare aanklager kan in beroep gaan tegen de beslissing’, aldus Philippe Culot, de advocaat van François Fornieri.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content