© Getty Images

Saffraan heilzaam in strijd tegen chronische darmziekte en angststoornissen, zo blijkt uit onderzoek

Uit een recente studie, gepubliceerd in wetenschappelijk vakblad Inflammatory Bowel Diseases, blijkt dat saffraan een gunstige invloed heeft op de gezondheid van je darmen. Bij angstgevoelens zou het kruid ook een kalmerende werking hebben.

Hanne Vandenweghe

Wetenschappers van de Yazd-universiteit in Iran onderzochten dertig personen met colitis ulcerosa, een chronische, inflammatoire aandoening van de dikke darm die zweren kan veroorzaken. Voorlopig is er nog geen remedie gevonden, maar verschillende onderzoeken hebben wel al tot oplossingen geleid om de symptomen onder controle te houden. De nieuwe studie voegt nu saffraan – dat al eeuwen bekendstaat om het ontstekingsremmende effect – toe aan die opties.

De deelnemers werden verdeeld in groepjes van tien. De ene groep patiënten kreeg twee keer per dag een lage dosis saffraan (25 milligram) in supplementvorm, de tweede groep mocht een hogere dosis (50 milligram) slikken. Een derde groep kreeg een placebo toegediend. Wat blijkt? Na de observatieperiode van acht weken merkten de wetenschappers bij de groep die de hoogste dosering kreeg een significante vermindering op qua klachten. “Het is wel belangrijk om te onthouden dat de aandoening heel complex is en dat saffraan niet volstaat als enige behandelmethode”, klinkt het.

Verder trekken de vorsers nog een voorzichtig positieve conclusie. Naast voordelen voor de darmgezondheid behaalden patiënten die de meeste supplementen slikten een betere score op de Hamilton rating scale for depression. Die wijst erop dat saffraan mogelijk een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid, en dan meer specifiek angststoornissen. Hoe dat kan? Angststoornissen kunnen volgens de wetenschap gelinkt zijn aan ontstekingen in de hersenen. In dat opzicht kan het ontstekingsremmende effect van crocine, het actieve bestanddeel in saffraan dat tevens verantwoordelijk is voor de oranjerode kleur, verlichting bieden.

Uit eerder onderzoek is dan weer gebleken dat saffraan nuttig is voor het intomen van verschillende PMS-symptomen. Er is zelfs al aangetoond dat het kruid de functie van het netvlies optimaliseert. Vandaar dat je het ingrediënt soms tegenkomt in oogverzorgingsproducten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer