Eric De Bruyn neemt het namens zijn collega-ambtenaren op voor ex-schepen Tom Meeuws.© Joris Herregods, rr

Antwerps milieuambtenaar en Vooruit-lid Erik De Bruyn verdedigt Tom Meeuws: “Hij betrok zijn ambtenaren bij het beleid”

Antwerpen -

Antwerpse ambtenaren horen zich niet uit te spreken over de politiek, maar milieuambtenaar en Vooruit-lid Erik De Bruyn doet dat nu wel in de heisa rond schepen Tom Meeuws (Vooruit). Hij fungeert als spreekbuis van de ambtenaren die met Meeuws hebben samengewerkt.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Tom Meeuws spreekt van karaktermoord: “Het pijnlijkste is dat dit nu door mijn eigen club wordt gedaan”

LEES OOK. Crisis bij Vooruit: moet schepen en lijsttrekker Jinnih Beels zich verdedigen op ledencongres? “Achterban heeft twijfels”

De Bruyn was in 2007 nog kandidaat-nationaal voorzitter voor de toenmalige sp.a, nu Vooruit. Hij richtte binnen de partij de beweging Rood! op. Hij wil zich nu vooral als ambtenaar bij de stad Antwerpen uitspreken over Meeuws. Als milieuambtenaar had hij veel contact met de Antwerpse schepen van Leefmilieu.

“Ik ben bijna met pensioen, dus ik permitteer het mij om als spreekbuis het standpunt te vertolken van al die ambtenaren die graag met schepen Meeuws samenwerkten”, zegt De Bruyn. “Zowel de collega’s van sociale zaken als milieu hebben veel respect voor hem. Hij had respect voor ons. Hij is zeker geen racist. Het klopt wel dat zijn manier van uitdrukken niet altijd even subtiel is.”

Met het uitbreken van het nieuws over de PFAS-vervuiling werd De Bruyn aangesteld als coördinator van de aanpak van deze vervuiling. “Meeuws is daar direct opgesprongen. Hij liet stalen nemen in volkstuinen en op speelpleintjes. Ik vond dat een emotionele reactie. Ik pleitte voor een wetenschappelijke aanpak. Hij ging daar niet alleen in mee, hij maakte ook middelen vrij. Ook collega’s van mij ervaren dat zo. Schepen Meeuws betrok zijn ambtenaren in het beleid. Dat verschilt met sommige andere schepenen die denken dat ze alle wijsheid in pacht hebben.”

Eerherstel

Als Vooruit-lid is De Bruyn niet te spreken over hoe Antwerps schepen Jinnih Beels en Antwerps Vooruit-voorzitter Sascha Luyckx Meeuws hebben aangepakt.

“Het lijkt er sterk op dat Tom Meeuws op simpel verzoek van N-VA onder de bus is gegooid”, zegt De Bruyn. “De Antwerpse partijtop moet toegeven dat ze dat niet goed heeft aangepakt. Dat ze anders hadden moeten reageren op de beschuldigingen van racisme door N-VA-schepen Nabilla Ait Daoud. Er is eerherstel nodig voor Meeuws. Dat kan door hem een prominente plek op de kieslijst te geven. Ik hoop alleen dat hij dat nog wil. Dat is het minste wat de partij kan doen. Het zou helend zijn voor Meeuws en voor de partij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen