© via REUTERS

Internationale politieoperatie ontmantelt “schadelijkste” hackersgroep ter wereld

Hackerscollectief Lockbit, omschreven als de schadelijkste hackersgroep ter wereld, is ontmanteld bij een internationale politieoperatie. Dat meldt het Britse antimisdaadagentschap NCA. De cybercriminelen stolen over de hele wereld, ook in België, gevoelige gegevens en vroegen daarvoor losgeld.

jvh
Bron: BELGA

“We hebben de hackers gehackt”, zei Graeme Biggar, directeur-generaal van NCA. Het Britse agentschap zegt in een verklaring het netwerk te hebben geïnfiltreerd en de controle te hebben overgenomen. Volgens het agentschap maakten de cyberaanvallen van Lockbit met ransomware of gijzelsoftware wereldwijd duizenden slachtoffers. Er zou tijdens de vier jaar dat de criminele groep actief was voor miljarden euro’s buitgemaakt zijn. Eerder werd al gemeld dat de site die de cybercriminelen gebruiken onder controle stond van de politie. 

Lockbit zou wereldwijd achter ophefmakende cyberaanvallen zitten. Zo viel de groep vorig jaar  het Britse postbedrijf Royal Mail, de Nederlandse voetbalbond en de grootste bank van China aan. Alleen al in de VS waren er 1.700 aanvallen met een totaal van 120 miljoen dollar losgeld volgens de FBI. In België is bekend dat de stad Geraardsbergen in september 2022 het slachtoffer werd. De stad weigerde te betalen, waarna de hackers privacygevoelige gegevens publiceerden. 

In Polen en Oekraïne zijn twee vermoedelijke Lockbit-leden gearresteerd.  Volgens het Amerikaans ministerie van Justitie zijn ook in de VS twee mensen opgepakt en aangeklaagd voor aanvallen met ransomware via Lockbit. De VS publiceerden ook twee aanklachten tegen Russische burgers die cyberaanvallen met Lockbit zouden hebben uitgevoerd. Er werden ook meer dan 200 accounts met cryptomunten bevroren. 

De software van Lockbite was volgens de Britse openbare omroep BBC “de meest gebruikte ransomware-variant ter wereld” in 2022. Aanvankelijk verscheen de software op Russischtalige fora, waardoor sommige analisten aannemen dat de groep afkomstig is uit Rusland. Op zijn website op het darkweb zeiden de hackers in Nederland gevestigd te zijn en apolitiek te zijn. De groep benadrukte ook alleen oog te hebben voor geld. 

Bij de politieoperatie waren elf landen betrokken. Naast het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deden ook onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland mee. Daarnaast nam de Europese politiedienst Europol deel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer