Source: Associated Press

Russische president Poetin doet Noord-Koreaanse ambtgenoot Kim Jong-un luxewagen cadeau

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een Russische luxewagen cadeau gekregen van zijn goede vriend, de Russische president Vladimir Poetin. Dat hebben Noord-Koreaanse staatsmedia gemeld. Het cadeau dient als blijk van de goede banden en groeiende samenwerking tussen de twee naties.

De auto van Russische makelij is bedoeld voor het persoonlijke gebruik van de Noord-Koreaanse leider. Er zijn weinig tot geen details bekend over de wagen, al zou het gaan om een Aurus Senat. Dat is een luxewagen die ook door de Russische president wordt gebruikt. Het is ook niet duidelijk hoe de wagen het land is binnen geraakt, maar Rusland en Noord-Korea delen wel een stuk grens.

Kim is alvast dankbaar voor het geschenk. Dat liet zijn zus Kim Yo-jong weten. "Ik breng hoffelijk de dank van Kim Jong-un over aan de Russische president Poetin. Het geschenk dient als een duidelijke uiting van de speciale en persoonlijke relatie tussen de twee topleiders."

Source: Associated Press
Moscow News Agency

Groeiende vriendschap

De internationale gemeenschap toont zich alvast ontevreden over het Russische cadeau aan Noord-Korea. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie voor de Eenmaking is het geschenk zelfs een schending van de sancties die de Verenigde Naties aan Noord-Korea hebben opgelegd. Zo mogen er geen luxeproducten en -goederen aan Noord-Korea worden verkocht of geleverd. Ook Rusland stemde met die sancties in.

Zuid-Korea zegt dat het de relatie tussen de twee landen goed in de gaten houdt. De laatste jaren zochten Noord-Korea en Rusland steeds meer toenadering tot elkaar. In september 2023 hebben Poetin en Kim Jong-un elkaar nog ontmoet voor een bilaterale top, in het verre oosten van Rusland. 

De twee drijven ook handel met elkaar. Daarbij gaat het over gewone onderdelen, maar ook over dodelijke wapens. Zo berichtte The Wall Street Journal dat Russische troepen al Noord-Koreaanse ballistische raketten hebben ingezet aan het front in Oekraïne, al hebben beide overheden ontkend dat er sprake is van wapendeals.

Source: Associated Press
Foto: Kyodo News

Meest gelezen