Pierre-alexandre Billiet
Volledig scherm
PREMIUM
Pierre-alexandre Billiet © HLN fotomontage - rv, Arne Blomme

INTERVIEW. Prof schrijft ophefmakend boek over de ‘echte’ kost van ons eten: “Lege winkelrekken? Die gaan niet meer verdwijnen”

Wat we vandaag betalen in de supermarkt is maar een fractie van de echte kost van onze voeding, zegt professor Pierre-Alexandre Billiet (42). In zijn nieuwe boek — een aanklacht tegen overconsumptie — telt hij ook de kosten voor het klimaat en de gezondheidszorg mee van ongezonde en niet-duurzaam geproduceerde voeding in onze winkels. En van dat prijskaartje zouden veel consumenten schrikken. “Het is extreem, ja.”

54 reacties

  • San Pauwels

    3 maanden geleden
    Ronald Van Beneden: Laat u niet wijsmaken dat plantaardige oliën schadelijk zijn. Misschien één uitzondering: palmolie, maar die wordt vooral gebruikt in koekjes, choco(lade). Olijfolie is zeer gezond, maar met mate. Charcuterie (bewerkt vlees: bevat naast zout ook suiker). Fabrikanten voegen overal suiker toe om ons verslaafd te maken. Sportlui eten nauwelijks vlees. Rood vlees is kankerverwekkend (vooral darm en prostaatkanker), gekoppeld daaraan overbemesting (nitriet veroorzaakt kanker).
  • Chris Roelants

    3 maanden geleden
    Typisch; de aardappeloogst mislukt. De prijs stijgt maar de aardappelrekken zijn altijd gevuld gebleven. Idem voor koffie; olijven.. Begrijpe wie kan.
  • Serge Staniek

    3 maanden geleden
    We zijn nu al 60 % kwijt aan andere kosten
  • Eric Bex

    3 maanden geleden
    Alles is blijkbaar veel goedkoper dan het zou moeten zijn. Waarom raken dan zoveel mensen zo moeilijk rond? Dan verkwisten ze hun geld toch aan andere zaken.
  • richard lenssens

    3 maanden geleden
    Denk dat de prof nooit is gaan winkelen tenzij in Duitsland dan kan ie misschien gelijk hebben of toch niet ,daar hanteren ze normale prijzen ,in Belgie al lang niet meer maar als ze zich vandaag bij Carrefour de kassiersters kunnen permiteren een babbeltje te slaan (minstens 5 minuten ) die dan ook nog moeten betaald door de klanten die staan te wachten is het voor Carrefour ook al voorgeprogrammeerd dat daar vroeg of laat ook de zaak niet draait en sluit.