Freepik.com

Moet je belastingen betalen op spullen die je via tweedehandssites verkoopt? "Alleen als je winst maakt"

Wanneer je tweedehandsspullen verkoopt op het internet, moet je daar meestal geen belastingen op betalen. Platformen zoals 2dehands en Vinted spelen gegevens van verkopers wél door aan de fiscus, maar enkel wanneer je een handeltje hebt waar je winst mee maakt, zal je daarop belast worden. "De fiscus zal altijd zelf de afweging maken of het om beroepsinkomsten gaat of niet", zegt financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be.

Online platformen waarop particuliere verkopers actief zijn, worden via een Europese richtlijn verplicht om elk jaar de transacties door te spelen aan de belastingdienst van het land waarin ze wonen. Die regels gelden even goed voor veilingsite eBay of verhuurplatform Airbnb. Vinted doet dat bij iedereen die jaarlijks voor meer dan 2.000 euro spullen verkoopt of elk jaar minstens 30 keer iets heeft verkocht. 

Toch wil dat niet automatisch zeggen dat die mensen dan ook belastingen zullen moeten betalen op de verkoop van tweedehandse spullen. Dat onderzoekt de fiscus geval per geval. "In het wetboek staat noch een limiet op het aantal verrichtingen, noch op het maximale bedrag dat belastingvrij verdiend mag worden", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

Alleen als je winst maakt

Wie regelmatig tweedehandsspullen verkoopt, hoeft zich dus geen zorgen te maken over de belastingen. Het maakt zelfs niet uit hoe vaak of voor hoeveel geld je dat doet. "Als het gaat om zaken uit je eigen patrimonium, bijvoorbeeld kinderkleding die te klein is geworden, dan mag je die verkopen zonder dat je daar belasting op moet betalen. Dat maakt deel uit van het beheer van je eigen vermogen."

Alles heeft te maken met of je winst maakt op de spullen die je verkoopt of niet. Zo liggen de zaken bijvoorbeeld anders wanneer je kledij of boeken zou opkopen met als doel die daarna door te verkopen met winst. "Op dat moment wordt het voor de fiscus een handeltje en krijg je daardoor occasionele inkomsten. Die moet je wél aangeven in je belastingaangifte, bij de rubriek 'Diverse inkomsten'. Daarop betaal je dan meestal 33 procent belastingen", legt financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck uit.

Beluister - Michaël Van Droogenbroeck over tweedehandssites in "WinWin" op Radio2

En wat met een beeldend kunstenaar die af en toe zijn eigen schilderijen of beeldhouwwerken verkoopt? "In theorie moet je daar belastingen op betalen, want je creëert zelf een meerwaarde en verkoopt dat waarschijnlijk voor meer geld dat je er hebt ingestoken aan materiaal. Op dat moment maak je winst en daarop moeten belastingen worden betaald. Het is altijd de controledienst van de belastingen die inschat of er belastingen moeten worden betaald of niet."

Meest gelezen