Waalse boeren komen op 26 februari opnieuw met tractoren naar Brussel

Archiefbeeld© Kristof Vadino

De belangrijkste Waalse boerenorganisaties willen op 26 februari opnieuw betogen in Brussel, met tractoren. Ze zullen om 11 uur verzamelen aan het Schumanplein, naar aanleiding van een Europese top van de ministers van Landbouw. Het is nog niet duidelijk hoeveel deelnemers er verwacht worden.

jvh
Bron: BELGA

De Waalse boerenfederatie Fugea had de betoging eerder al aangekondigd. Intussen hebben de federatie FWA, de jonge landbouwers van FJA en MAP zich bij de oproep aangesloten, net als de Europese organisatie Via Campesina, die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt. Aan Vlaamse zijde is BoerenForum vertegenwoordigd.

“In reactie op de recente betogingen, heeft de Europese Commissie beslist om een einde te maken aan de maatregelen en de regels die bedoeld zijn om het milieu en de biodiversiteit te beschermen”, klaagt Via Campesina aan in een persbericht. “Eens te meer hebben de EU-beleidsmakers niet geluisterd naar de meerderheid van de landbouwers, maar kiezen ze ervoor om maatregelen te nemen ten bate van de agro-industrie.”

De organisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten zoals met de Mercosur-landen, en om een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid te voeren.

Vlaamse boeren

De grootste boerenorganisatie in Vlaanderen, Boerenbond, roept niet actief op om te gaan betogen op 26 februari. “Verschillende beleidsniveaus hebben al maatregelen voorgesteld en we gaan nu in eerste instantie kijken wat dat de komende weken concreet oplevert”, zegt woordvoerster Elisabeth Mertens. Ook Farmers Defence Force roept voorlopig niet actief om mee te gaan betogen, zegt voorzitter Bart Dickens.

De afgelopen weken zijn boeren in België en de rest van Europa op straat gekomen tegen het landbouwbeleid. Ruim duizend tractors legden de Belgische hoofdstad op 1 februari lam en verschillende distributiecentra van supermarkten werden geblokkeerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen