Themabeeld.© Marc Herremans

Conducteur maant reizigers aan om van overbevolkte trein te stappen: “Als we dat niet vrijwillig deden, zou politie er enkele mensen uit halen”

Beveren/Nieuwkerken-Waas -

Op de trein vanuit het Waasland richting Antwerpen heeft een conducteur dinsdagochtend noodgedwongen reizigers moeten aanmanen om af te stappen. Door een eerdere storing in het seinhuis van Gent-Zeehaven raakte de trein ter hoogte van Beveren overbevolkt en werd die bijgevolg als onveilig bestempeld. “Dat we onder politiebegeleiding van de trein zouden worden gehaald, is te gek voor woorden”, getuigt reiziger Rembert Goossens.

Yannick Joos

Zoals iedere werkdag stapte Rembert ook dinsdagochtend om iets over 8 uur de trein op in Nieuwkerken-Waas. Enkele kilometers verderop, ter hoogte van Beveren, weerklonk plots een opvallend bericht door de wagons. “De conducteur riep om dat er om veiligheidsredenen reizigers vrijwillig moesten afstappen”, vertelt Rembert.

“Als dat niet zou gebeuren, zou de trein gewoonweg niet verder rijden en zou er politiebegeleiding aan te pas komen om een aantal mensen van de trein te halen. Vooral de manier waarop dat alles werd gecommuniceerd, liet weinig aan de verbeelding over. Doordat we stilstonden op een inderdaad overbevolkte trein, werd het bovendien bijzonder warm en benauwd in de treinwagons.”

Zuchtje wind

Goed tien minuten later vertrok de trein opnieuw stapvoets richting de volgende treinhaltes. “Toen de deur even open en dicht ging, kwam dat zuchtje wind voor heel wat reizigers als geroepen. Pas in Antwerpen reed de trein echter weer op volle snelheid, maar natuurlijk waren quasi alle reizigers toen al te laat op hun bestemming of hadden ze een aansluiting gemist. Nieuwe communicatie volgde er niet meer, maar doordat we nog steeds op een drukke trein zaten en tergend traag reden, voelde niemand zicht echt veilig.”

Eerdere storing in Gent

Vervoersmaatschappij NMBS bevestigt het voorval en geeft aan dat een eerdere storing in het seinhuis van Gent-Zeehaven mee aan de oorzaak lag van de abnormale drukte. “Doordat er eerder dinsdag geen treinen reden tussen Gent en Lokeren, raakte de trein daarna overbevolkt”, aldus woordvoerder Dimitri Temmerman. “Normaal zijn er zo’n 400 zitplaatsen beschikbaar, maar dat aantal werd ruim overschreden, waardoor de treinbegeleider besliste om het aantal reizigers te verminderen.”

Rembert Goossens is in ieder geval niet te spreken over zijn bewogen treinrit. “Ik reis al tien jaar met de trein naar mijn werk in Antwerpen, maar probeer het aantal ritten de jongste tijd te beperken tot maximaal drie per week”, zegt Rembert. “Het is iedere week wel wat op die verbinding. Veelal komen treinen te laat, rijden ze niet de hele route of worden ze gewoonweg afgeschaft. Om nog maar te zwijgen over de verwaarloosde en verouderde staat van de treinen, terwijl we steeds meer moeten betalen voor een treinticket.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen