Leerkracht school Sint-Amands aangehouden na melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Sint-Amands -

Een leerkracht van de school LAB Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) is aangehouden na een melding van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. De school heeft haar personeelslid ook preventief geschorst. Het onderzoek wordt de komende weken verdergezet.

Theo Derkinderen

De politie bracht de schooldirectie eind vorige week op de hoogte dat er een gerechtelijk onderzoek was opgestart tegen de leerkracht. “Daarop is besloten om het personeelslid in kwestie met onmiddellijke ingang preventief te schorsen”, bevestigt Kristien Bruggeman van de school LAB Sint-Amands het nieuws.

“De geruchten – er is sprake van een relatie tussen de leerkracht en een minderjarig meisje –hadden ons al eerder bereikt”, vervolgt Bruggeman. “Ook al was er op dat ogenblik nog geen klacht of onderzoek, we hebben vanaf de eerste geruchten al het mogelijke gedaan wat binnen het wettelijke kader valt om onze leerlingen veilig te stellen. De focus lag hierbij op nauwgezette opvolging en begeleiding.”

De ouders van de leerlingen hebben ondertussen een mail ontvangen waarin de aanpak van de school werd toegelicht. “Ook alle contactpunten op de school, bij het CLB en bij de politie staan hierin vermeld.” Ouders en leerlingen die met vragen zitten, kunnen terecht op een apart mailadres en bij het CLB. “Ook belangrijk is dat wie benaderd is door de persoon in kwestie rechtstreeks terechtkan bij de politie.”

Ontdaan

Op de school is iedereen aangeslagen door het nieuws. “We zijn ontdaan over wat we vernomen hebben en zijn geraakt in alles waar we voor willen staan”, zegt Bruggeman.

Dinsdag voerde de school gesprekken met haar leerlingen, het voorbije weekend met het personeel. De komende dagen wordt ook een informatieronde voor de ouders georganiseerd.

De leerkracht zelf is afgelopen weekend door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden. Zijn aanhouding is dinsdag door de raadkamer met een maand verlengd. Of het gaat om zedenfeiten met een of zelfs meerdere jongeren maakt deel uit van het verdere onderzoek. De recherche van politiezone Buggenhout-Lebbeke en het parket van Oost-Vlaanderen onderzoeken de zaak.

De school LAB Sint-Amands opende in september 2017. Het was de eerste onafhankelijke, erkende en gesubsidieerde secundaire school in België in meer dan twintig jaar. Ondertussen is er ook een LAB in Sint-Niklaas en plant de school een vestiging in Ranst die in 2025 zou moeten openen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen