Leerkracht van secundaire school aangehouden na melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Sint-Amands -

Een leerkracht van de school LAB Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) is aangehouden na een melding van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. De school heeft haar personeelslid ook preventief geschorst. Het onderzoek wordt de komende weken verdergezet.

Theo Derkinderen

De politie bracht de schooldirectie eind vorige week op de hoogte dat er een gerechtelijk onderzoek was opgestart tegen de leerkracht. “Waarop er besloten is om het personeelslid in kwestie met onmiddellijke ingang preventief te schorsen”, bevestigt Kristien Bruggeman van het LAB het nieuws.

“De geruchten hadden ons al eerder bereikt. Ook al was er op dat ogenblik nog geen klacht of onderzoek, we hebben vanaf de eerste geruchten al het mogelijke gedaan wat binnen het wettelijke kader valt om onze leerlingen veilig te stellen. De focus lag hierbij op nauwgezette opvolging en begeleiding.”

Waaraan de leerkracht zich precies heeft schuldig gemaakt, is voorlopig onduidelijk. Het gaat alleszins om een onderzoek naar zedenfeiten. Daarbij zou een van de leerlingen betrokken zijn.

De ouders van de leerlingen van de school hebben ondertussen een mail ontvangen waarin de aanpak van de school werd toegelicht. “Een mail waarin ook alle contactpunten op de school, bij het CLB en bij de politie zelf vermeld staan.”

Ontdaan

Op de school is iedereen aangeslagen door het nieuws. “We zijn ontdaan over wat we vernomen hebben en zijn geraakt in alles waar we voor willen staan”, zegt Bruggeman nog.

Ouders en leerlingen die met vragen zitten, kunnen terecht op een specifiek mailadres. Ook bij het CLB kunnen mensen terecht. “Ook belangrijk is dat wie benaderd is door de persoon in kwestie, rechtstreeks terechtkan bij de politie. Ook die gegevens hebben we overgemaakt aan alle ouders.”

Dinsdag voerde de school gesprekken met haar leerlingen. De komende dagen zal er ook een informatieronde voor de ouders worden georganiseerd.

Aangehouden

De leerkracht zelf is door de onderzoeksrechter in aangehouden. Zijn aanhouding is dinsdag door de raadkamer met een maand verlengd. Of het gaat om zedenfeiten met één of meerdere leerlingen, maakt deel uit het verdere onderzoek. Het is de recherche van politiezone Buggenhout-Lebbeke en het parket van Oost-Vlaanderen die de zaak onderzoeken.

LAB Sint-Amands startte in september 2017 op. Het was de eerste onafhankelijke, erkende en gesubsidieerde secundaire school in België sinds meer dan twintig jaar. Ondertussen is er ook een LAB in Sint-Niklaas en plant de school ook een vestiging in Ranst die tegen 2025 zou moeten openen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer