© Getty Images

Jonas Vingegaard opent zijn seizoen met een naamswijziging en heet voortaan Jonas Vingegaard Hansen

Jonas Vingegaard zal vanaf heden officieel door het leven gaan als Jonas Vingegaard Hansen en niet meer als Jonas Vingegaard Rasmussen. De Deense Tourwinnaar neemt volgens de website van de internationale wielerbond UCI de achternaam over van zijn vrouw Trine Marie Hansen, iets wat niet ongebruikelijk is in Scandinavische landen.

Marnix Taes

De renner van Visma-Lease a Bike gebruikt dus net zoals veel van zijn landgenoten de middelste naam als achternaam. De reden daarachter is dat de achternamen Jensen, Nielsen of Hansen extreem vaak voorkomen in Denemarken. Ze bestaan namelijk uit een voornaam en het woord ‘zoon’. Zo betekent Hansen letterlijk ‘zoon van Hans’.

© Website UCI

Wellicht zal de associatie met Rasmussen Michael ook een rol gespeeld hebben. De voormalige Deense Tourwinnaar, die bij Visma-Lease a Bike-voorloper Rabobank reed, bekende in 2013 namelijk zijn dopinggebruik.

Vingegaard en Uijtdebroeks in Gran Camino

Vingegaard start donderdag in de Spaanse rittenkoers O Gran Camino aan zijn zoektocht naar een derde opeenvolgende Tourzege. Hij krijgt er de steun van nieuwkomers Cian Uijtdebroeks en Ben Tulett, die hun allereerste wedstrijd rijden voor de Nederlandse formatie.

“Beide mannen hebben het ontzettend naar hun zin bij de ploeg. Ze zijn goed opgevangen en voelen zich al helemaal thuis. De twee renners kijken uit naar hun eerste racekilometers voor onze formatie”, vertelt ploegleider Robert Wagner.

“Ik heb vorig jaar enorm genoten van de race in Spanje”, gaat Vingegaard verder. “Destijds heb ik bij mijn seizoenstart meteen drie ritten en het eindklassement gewonnen. Het is altijd leuk om terug te keren als regerend winnaar. Het doel voor dit jaar moge duidelijk zijn; we gaan proberen mijn titel te verdedigen. De afgelopen maanden stonden in het teken van trainingskampen. Dat is erg goed gegaan. Op Tenerife hebben we de laatste loodjes gelegd voor de start van het seizoen. Na een mooie tijd in Spanje kan ik niet wachten om hier te starten met koersen.”

Ook neoprofs Tijmen Graat en Menno Huising maken hun debuut. Noors supertalent Johannes Staune-Mittet en Wilco Kelderman vervolledigen de selectie, die Vingegaard naar een titelverlenging moet leiden in de Spaanse rittenkoers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen