Thijs Pattyn

Zeldzame obus uit Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht in Zillebeke: "Te gevaarlijk om te vervoeren"

In Zillebeke heeft ontmijningsdienst DOVO een obus tot ontploffing moeten brengen. Met voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog gebeurt dat vaker in de Westhoek, maar deze keer bleek het projectiel toch gevaarlijker. Het ging om een artilleriegranaat uit de Tweede Wereldoorlog waarvan de ontsteker in slechte staat was. "Het was zelfs te gevaarlijk om te vervoeren."

Obussen uit de Eerste Wereldoorlog zijn schering en inslag in de Westhoek. Arbeiders troffen opnieuw een obus aan bij werken aan een fietspad in Zillebeke. Ze waren niet onder de indruk en legden die aan de kant. "Zoals we bijna dagelijks doen", lacht Niek Benoot van het Hooge Crater Museum waar de obus werd gevonden.

"Toen DOVO en de politie ter plekke kwamen, ontstond wat discussie. Na onderzoek bleek het om een artilleriegranaat uit de Tweede Wereldoorlog te gaan. Die zijn heel zeldzaam, want die oorlog werd vooral in de Ardennen uitgevochten. Los daarvan merkte DOVO meteen op dat de ontsteker in slechte staat was. Ze konden het risico niet nemen om de obus weg te brengen, want dat zou te gevaarlijk geweest zijn."

BEKIJK - De ontploffing van de obus werd gefilmd vanop een veilige afstand:

Videospeler inladen...

Uitzonderlijke ontploffing ter plaatse

"Ze hebben dan maar een veld gezocht in de buurt om de obus tot ontploffing te brengen. Achter ons museum hebben ze een perimeter van 400 meter ingesteld en ook een put gegraven van meer dan een meter diep. De nabijgelegen straat werd afgesloten. Er volgde een luide knal en de aarde spatte in het rond. Het was indrukwekkend om te zien."

"Ik had het zelf ook nog nooit meegemaakt en zelfs de mensen van DOVO vertelden me dat ze nog nooit een obus uit de Tweede Wereldoorlog lieten ontploffen in de buurt. Het was best een bewogen dag met de nodige spanning."

150 getuigen

Zo'n 150 leerlingen van het Sint-Aloysiuscollege in Menen waren aandachtige toeschouwers bij het spektakel. "Zij waren hier net opdrachten aan het uitvoeren voor punten", zegt Benoot. "Van de politie moesten ze ook even bescherming zoeken."

"Bij alle commotie merkte je dat hun aandacht niet meer naar die taken ging. Misschien kunnen ze onderhandelen met de juffrouw om toch nog voldoende punten te krijgen, maar je zag wel dat ze onder de indruk waren."

De leerlingen keken van een veilige afstand toe.
Thijs Pattyn

Meest gelezen