Vandaag, woensdag staan onderzoekers van UHasselt geposteerd aan de Dorpsstraat om naar de wensen van de inwoners te peilen.© Sven Dillen

Onderzoekers UHasselt gaan de straat op voor herinrichting centrum Kortessem

Kortessem / -

Onderzoekers van Universiteit Hasselt staan woensdag geposteerd in de Dorpsstraat in Kortessem om te peilen naar de wensen en noden van de inwoners en handelaars bij de herinrichting van het centrum.

Caroline Vandenreyt

Na protest vorige zomer besliste Wegen en Verkeer Limburg om de plannen voor de drukke Hasseltsesteenweg (N20) bij te sturen. Omdat in de toekomst ook de Dorpsstraat (N76) aangepakt moet worden, is op dat moment gekozen om die twee projecten samen te bekijken. “We bundelen de twee om de ruimtelijke vernieuwing van het centrum geïntegreerd te benaderen”, klinkt bij Wegen en Verkeer Limburg. Staan centraal in de plannen: verkeersveiligheid, een goede doorstroming van het verkeer en nog steeds fijn wonen, werken en leven in de dorpskern.

Voorkeur

Om niet opnieuw te struikelen, werd daarbij besloten om de voorbije maanden uitgebreide consultatierondes te houden bij de bewoners, handelaars en scholen in de buurt. “Voor de Hasseltsesteenweg zijn de ambities intussen omgezet in verschillende scenario’s. Die leggen we binnenkort voor aan de projectstuurgroep en die kunnen dan leiden tot een voorkeurscenario. Daarmee gaan we opnieuw in dialoog met de belangengroepen uit de omgeving. Vóór er een definitief ontwerp bepaald wordt.”

Nood

Voor de Dorpsstraat zitten ze nog aan de studeertafel en zijn de gesprekken volop bezig. “Zo zijn er woensdag interviews met Kortessemnaren. Daarvoor staan er tussen 14 en 17 uur twee onderzoekers van de UHasselt in de Dorpsstraat en omgeving. Zij gaan graag met jullie in gesprek over de noden en ideeën voor de herinrichting.”

Laat

Ondernemersorganisatie UNIZO Limburg noemt de aanwezigheid van de onderzoekers een zinvol initiatief, maar hekelt wel dat ze dat pas één dag voordien vernamen via de nieuwsbrief van Wegen en Verkeer. ”We willen uitdrukkelijk vragen om dit te herhalen binnen enkele weken. Ondernemers kunnen niet onverwacht hun zaak verlaten om op straat met de onderzoekers te gaan spreken. De contacten met bezoekers worden dan ook overgelaten aan het toeval. Dit is volgens ons niet de gepaste werkwijze”, aldus Patrick Buteneers van UNIZO.

© Serge Minten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer