© REUTERS

VS gebruiken veto en blokkeren VN-resolutie over staakt-het-vuren in Gazastrook

De Verenigde Staten (VS) hebben in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) hun veto gebruikt en een resolutie over een humanitair bestand in de Gazastrook tegengehouden. “De resolutie zit onderhandelingen in de weg”, benadrukte de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield.

gjs
Bron: BELGA

“Een stem vóór deze ontwerpresolutie is een steun voor het recht van de Palestijnen op leven”, zei de Algerijnse VN-gezant Amar Bendjama dinsdag. “Omgekeerd impliceert een stem tegen het akkoord een goedkeuring van het brute geweld en de collectieve straffen die hen worden opgelegd.”

De resolutie, die een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren eiste, was voorgesteld door Algerije. Er waren 13 stemmen voor, 1 stem tegen en 1 onthouding, die van het Verenigd Koninkrijk.

China was na het Amerikaanse veto, het derde al in de voorbije maanden, scherp voor de VS. “Beweren dat dit de onderhandelingen zou verstoren is volkomen onhoudbaar”, zei ambassadeur Zhang Jun. “Gezien de situatie ter plaatse is het voortdurend passief vermijden van een onmiddellijk staakt-het-vuren niets anders dan groen licht geven voor de voortdurende slachting. Het conflict destabiliseert de hele regio van het Midden-Oosten, wat leidt tot een toenemend risico op een bredere oorlog. Alleen door de oorlogsvlammen in Gaza te doven kunnen we voorkomen dat de branden van de hel de hele regio overspoelen.”

Eigen voorstel

Intussen werken de VS wel aan een alternatieve resolutie, waarin wordt opgeroepen tot een tijdelijk staakt-het-vuren “zo snel als praktisch haalbaar is” en Israël wordt opgeroepen niet door te gaan met een gepland offensief op Rafah, de zuidelijkste stad van Gaza. Het heeft er evenwel alle schijn van dat de resolutie niet al in de komende dagen ter stemming zal worden gebracht.

Volgens de Amerikaanse VN-gezant Linda Thomas-Greenfield is het veto geen teken dat de VS geen staakt-het-vuren willen. Zij zei onder meer dat Joe Biden niet voor niets mee onderhandelde met Israël, Egypte en Qatar. “Elke actie die deze raad nu onderneemt zou deze gevoelige en lopende onderhandelingen moeten helpen en niet belemmeren, en wij zijn van mening dat de resolutie die nu op tafel ligt in feite een negatieve impact op die onderhandelingen zou hebben”, zei Thomas-Greenfield.

“Het eisen van een onmiddellijk onvoorwaardelijk staakt-het-vuren zonder een overeenkomst die Hamas verplicht de gijzelaars vrij te laten, zal geen duurzame vrede tot stand brengen”, ging ze verder. “In plaats daarvan zou het de gevechten tussen Hamas en Israël kunnen uitbreiden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer