Jongeren schieten met luchtdrukpistool naar bus op Antwerpse Linkeroever, chauffeurs gaan staken

Op Linkeroever in Antwerpen zijn dinsdagavond een bus van De Lijn en wandelaars beschoten met een luchtdrukgeweer. Bij het incident raakte niemand gewond maar enkele ramen werden verbrijzeld door de impact. Het is niet de eerste keer dat jongeren op die plek bussen van De Lijn beschadigen. Intussen eisen de vakbonden maatregelen, en lijn 36 rijdt morgen al zeker niet uit. 

De Antwerpse politie kreeg dinsdagavond meerdere meldingen binnen van schietincidenten, zegt woordvoerder Willem Migom. "Tussen 21 en 22 uur meldden passanten ons dat ze beschoten werden." Het ging vermoedelijk over jongeren die met een luchtdrukpistool voorbijgangers schrik wilden aanjagen. "De schoten kwamen vanuit een leegstaand pand op de hoek van de Charles De Costerlaan en de Halewijnlaan." 

Er vielen geen gewonden, maar enkele ruiten van een bus van De Lijn moesten er wel aan geloven. De politie kwam ter plaatse, maar kon geen verdachten meer vinden. In het verleden waren er al problemen met jongeren die voor overlast zorgden en bussen en trams beschadigden. “Ons wijkteam zal meer toezicht houden en we gaan aan de beheerder van het gebouw vragen om het pand beter af te sluiten”, besluit Migom.

"Agressie kan niet"

De chauffeur van de bus op lijn 36 die werd geraakt, was erg aangedaan door het voorval, zegt Marco Demerling van De Lijn. "Uit solidariteit hebben de chauffeurs op die lijn gisterenavond het werk neergelegd." De Lijn heeft in het verleden al extra begeleiders en controles ingevoerd op Linkeroever.   

"We zijn ook in gesprek met buurtverenigingen om te bekijken wat we samen kunnen doen aan de overlast." De Lijn zet in de buurt ook voertuigen in met camerabeveiliging. "Agressie tegenover onze chauffeurs en ander personeel kunnen we absoluut niet tolereren", besluit Demerling. 

Vakbond wil zichtbare en effectieve maatregelen

De socialistische vakbond wil spoedoverleg tussen De Lijn, de stad Antwerpen en de politie. "Onze buschauffeurs moeten hun job op een veilige manier kunnen uitoefenen", zegt Carine Dierckx van de socialistische vakbond.

"Wij vragen dat er zichtbare beveiliging komt, en niet alleen overdag, maar ook 's avonds wanneer de problemen zich meestal voordoen. Camera's op bussen zijn goed, maar volstaan niet want daarmee film je geen dader die niet op de bus zit."

"Onze buschauffeurs zijn bang, het is erg traumatisch wanneer je plots beschoten wordt en er een raam kapot springt. Waar gaat dit stoppen? Er werden al stenen gegooid, brand gesticht en nu dit."

Morgen omstreeks half tien zitten de vakbonden samen met de onderaannemer van De Lijn die buslijn 36 uitvoert. "Morgen zullen de bussen op lijn 36 niet uitrijden, om onze eis kracht bij te zetten", zegt de vakbondsvrouw. 

VRT NWS

Meest gelezen