© BELGA

Vooruit-voorzitter Depraetere reageert op kritiek na racisme-incident Tom Meeuws: “Er is wel onmiddellijk gereageerd”

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere vindt niet dat haar partij te lang heeft gewacht om de uitspraken waarvoor Tom Meeuws opgestapt is, racistisch te noemen. Dat heeft ze gezegd in een interview op Radio 1, nadat Vooruit vergelijkbare kritiek had gekregen als toen Conner Rousseau zijn ophefmakende uitspraken deed.

gjs

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere kreeg wat kritiek nadat ze pas maandag voor het eerst had gereageerd na de heisa rond voormalig Antwerps schepen Tom Meeuws. Die had een tijd geleden zijn N-VA-collega Nabilla Ait Daoud “mocroschepen” genoemd, en het bleek niet zijn enige omstreden uitspraak. Maar vanuit de nationale afdeling van Vooruit bleef het een week stil. Dat roept herinneringen op aan de heisa rond Conner Rousseau, die eveneens uitspraken deed die pas na een hele tijd racistisch genoemd werden door Vooruit.

LEES OOK. “Zo lang wachten om te reageren, komt negatief over”: hoe Vooruit opnieuw worstelt met racistische uitspraak van partijlid

“Tom Meeus is geen racist, maar heeft wel racistische uitspraken gedaan. Dat is niet gepast. Ik heb hem heel snel gebeld, en de lokale afdeling had dat al gedaan. Het is niet nodig om iemand met een afkomst aan te spreken, dat kan ook met de naam”, heeft Depraetere nu nog eens herhaald op Radio 1.

Dat haar reactie lang op zich liet wachten, wuift ze weg. “Er is wel onmiddellijk een vergadering geweest en intern heb ik met Tom gesproken. Ik vind het mijn taak om als voorzitter eerst te praten met de afdeling in Antwerpen en mijn mensen, in plaats van eerst naar de pers te stappen en daar alles te zeggen. Ik heb dit wel degelijk racistisch genoemd. Maar sta me toe dat ik eerst met de mensen daar om de tafel ga zitten om exact te weten wat er gebeurd is.”

Straalt dit niet negatief af op de partij? “Er is wel degelijk gereageerd vanuit de partij. Maar ik wilde eerst met mijn mensen spreken voor ik zelf naar de pers zou stappen.” Dat de sfeer binnen de partij “toxisch” zou zijn, wuift ze ook weg. “Het is geen geheim dat het al eens botst tussen kopstukken.”

Donderdag gaat Depraetere naar Antwerpen. “Als een kopstuk stopt, roept dat veel vragen op bij de mensen daar. Ik wil hen antwoorden geven over wat gebeurd is en met hen bekijken hoe we de verkiezingen tegemoet gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER