De Russische president Poetin met zijn bondgenoot Loekasjenko.
Volledig scherm
De Russische president Poetin met zijn bondgenoot Loekasjenko. © AP

Wit-Russische president waarschuwt voor WOIII: “De wereld staat opnieuw aan de rand van de afgrond”

De bezorgdheid over een Derde Wereldoorlog is gerechtvaardigheid. Dat zei de leider van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko dinsdag. Hij roept op om “zo goed als mogelijk voorbereid” te zijn op een toekomstige confrontatie. “De wereld staat opnieuw aan de rand van de afgrond”, klinkt het. Ook de buurlanden van Wit-Rusland (en Rusland) bereiden zich voor op een confrontatie.

19 reacties

  • Christine Laevers

    2 maanden geleden
    Dus volgens de Russische retoriek is zich verdedigen gelijk aan provoceren en aanvallen. Daarbij volledig het internationaal recht en de soevereiniteit van landen over het hoofd zien. Loekasjenko is een mysterie. Vanuit Wit-Rusland vertrokken tanks naar Kiev in februari 2022, daarna de opgestuurde vluchtelingen. Nog even Prigozjin Wagner mannen opgevangen. De tweede man Wit-Rusland stierf aan een hartaanval voordien ... Maar meer niet. Alsof hij het stricte minimum doet.
  • Marc Baeyens

    2 maanden geleden
    Is dat een verwijt aan Poetin ? Hij is de enige aanstoker in dit conflict.
  • Gino Denil

    2 maanden geleden
    En waarom zouden de Taiwanezen zich niet mogen aanluiten bij gelijk welke andere alliantie, economisch of militair. Dat is de vrijheid van een soeverein land, Willy De Vidts. In Taiwan zit overigens het oorspronkelijk Chinese bestuur van voor WOII. De communisten in Peking zijn eigenlijk de dissidenten.
  • Marinus Verbelen

    2 maanden geleden
    Als ik mij niet vergis kan er van een dreiging van de NAVO tov Rusland geen sprake zijn aangezien ze met 31 landen moeten beslissen om een niet NAVO land aan te vallen. Zelfs al zou de USA Rusland willen aanvallen in naam van de NAVO, zullen andere landen dit tegenhouden. Daartegenover staan Rusland en zijn bondgenoten (China, Wit-Rusland en Noord-Korea) waar maar één iemand beslist wanneer en welke landen ze aanvallen. Toch een wezenlijk verschil over wie nu het veiligst is voor een inval.
  • Willy De Vidts

    2 maanden geleden
    De Navo is de grote schuldige en moet de landen rond de grootmachten met rust laten, dan pas zal er opnieuw vrede zijn. Wat zou China doen moest de Navo het lidmaatschap van Taiwan aanvaarden?? Schuif de schuld dus niet zomaar af op de bedreigde grootmachten!!!