© Jan Van der Perre

Cath Luyten laat tijdelijk de fles staan voor Tournée Minérale: “Nu pas besef ik hoeveel ik dronk”

Cath Luyten (47) bant een maand lang alcohol uit haar leven. En dat voor de jaarlijkse campagne ‘Tournée Minérale’. Het is de eerste keer ooit dat ze hieraan deelneemt. “Het aantal momenten dat je haast automatisch én onbewust naar alcohol grijpt, zijn niet op één hand te tellen”, zegt de presentatrice in TV Familie.

wvb

Luyten raakt heel de maand februari geen druppel aan in het kader van Tournée Minérale. Dat is een initiatief van De Druglijn die de aandacht vestigt op de gezondheidsrisico’s van alcohol. Het tv-gezicht doet naar eigen zeggen mee aan de actie “voor de uitdaging en het sociale aspect.”

Alcoholgebruik heroverwegen

“Ik zag het als een kans om mijn alcohol­gebruik te heroverwegen en te ontdekken welke ­positieve veranderingen ik kon aanbrengen in mijn levensstijl.”

Ondertussen staat Cath drie weken droog. En dat heeft al zijn effect gehad. “Ik dacht altijd dat ik niet veel dronk. Nu pas besef ik hoe diep het in onze cultuur ­verweven zit”, vertelt ze. “Het aantal momenten dat je haast automatisch én onbewust naar alcohol grijpt, zijn niet op één hand te tellen. De eerste werkdag van de week overleefd? Dan beloon je jezelf met het uitschenken van een glas. Heb je op dinsdagavond een tennismatch afgewerkt? Ah, dan heb je wel een pintje verdiend. Nog vóór het weekend begint, heb je vaak al een flink aantal glazen gedronken”, merkt ze op.

Sociaal hulpmiddel

Cath’s partner, regisseur Eshref Reybrouck, is solidair en drinkt ook vier weken lang geen alcohol. “Dat maakt Tournée Minérale wel makkelijker, moet ik zeggen.”

Al mist de presentatrice het weleens om van een goed glas te genieten, geeft Luyten toe. “Op een feestje is ontspannen makkelijker met een aperitiefje. Het maakt de tongen los en de hoofden vrij. Het kan nu soms voelen alsof je een sociaal hulpmiddel mist, vooral op momenten waarop anderen genieten van een drankje”, aldus Luyten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER