Militaire blogger die Russische verliezen tijdens strijd om Avdiivka onthulde, zou zelfmoord hebben gepleegd

De prominente pro-Russische militaire blogger Andrej Morozov (44), die enkele dagen geleden nog berichtte over de grote militaire verliezen aan Russische zijde bij de verovering van de Oost-Oekraïense stad Avdiivka, zou zelfmoord hebben gepleegd. In een afscheidsbrief op de berichtendienst Telegraf wijt Morozov zijn dood aan “pesterijen”.

mts
Bron: Moscow Times

Andrej Morozov, beter bekend onder zijn roepnaam ‘Murz’, onthulde op 18 februari dat 16.000 Russische troepen zijn gesneuveld en 300 pantservoertuigen vernietigd bij de verovering van Avdiivka, tegenover ‘slechts’ 7.000 Oekraïense troepen. Ook klaagde hij aan dat Russische soldaten gewond en zonder voldoende wapens in de strijd werden gegooid, maar dat die militairen nu niet durven te spreken “omdat ze geïntimideerd zijn”. Sinds oktober vorig jaar leverden beide legers een intensieve strijd om de strategisch belangrijke stad in Oost-Oekraïne, en afgelopen weekend claimde Rusland de volledige inbeslagname.

Morozovs publicatie op They write to us from Ioannina, zijn Telegram-kanaal met honderdduizend volgers, leidde tot veel ophef op andere pro-Russische kanalen. Propagandisten als Joelia Vitjazeva en Armen Gasparjan uitten in een tv-uitzending van het programma Solovjev Live felle kritiek, beschuldigden Morozov van landverraad en eisten dat hij voor de rechter zou verschijnen.

Op dinsdag verwijderde Morozov het bericht, maar in een reeks afscheidsbrieven die hij woensdag nog publiceerde, schreef hij dat hij daartoe gedwongen werd door zijn militaire oversten, die onder druk zouden staan van propagandisten. ‘Murz’ was namelijk ook nog steeds actief als militair.

Gedienstige gatlikkers

De zogenoemde Z-blogger – de letter Z staat symbool voor steun aan de oorlog – zou zichzelf in het hoofd geschoten hebben in de Donbas, zo meldt advocaat Maksim Pasjkov, die beweert dat hij de avond ervoor met Morozov had gesproken en dat niets wees op een wanhoopsdaad. Reden voor de zelfdoding zijn naar verluidt de ‘pesterijen’ van “voortdurend liegende propagandisten”, zo vermeldt hij in een afscheidspost, maar ook “gedienstige g*tlikkers” en andere “vijanden die Rusland hebben overgenomen” krijgen de schuld voor zijn dood.

Morozov bekritiseerde geregeld de militaire en politieke leiders van Rusland op zijn Telegram-kanaal. Met name de tekorten aan wapens, bureaucratische inefficiëntie en de corruptie waren hem een doorn in het oog. “Rusland, mijn thuis, is binnengevallen door vijanden: slaafse g*tlikkers, generaals die bereid zijn duizenden soldaten op te offeren alleen maar om zichzelf te ‘onderscheiden’, journalisten die hun carrière bouwen op leugens van het scherm”, schreef Morozov.

Morozov en een afscheidsnota.

Meer doden dan in Afghanistan

Het Kremlin heeft het aantal militaire slachtoffers van de maandenlange strijd om Avdiivka niet bekendgemaakt. Volgens Oekraïense bronnen zijn er in slechts vier maanden tijd ruim 17.000 Russische soldaten gesneuveld bij de gevechten om de Oost-Oekraïense stad. Als dat klopt, zijn er dat meer dan het aantal Sovjet-gesneuvelden in tien jaar Afghaanse oorlog (1979-1989). Niettemin geldt de verovering van Avdiivka als Poetins grootste overwinning sinds de verovering van de stad Bachmoet in mei vorig jaar. President Vladimir Poetin feliciteerde zijn troepen dan ook.

Er is geen onafhankelijke bevestiging van de dood of doodsoorzaak van Morozov.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of via zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer