Minder aanslagen maar meer onderling drugsgeweld in Antwerpen het voorbije jaar

Er waren vorig jaar minder drugsaanslagen in Antwerpen dan in 2022, maar er waren wel vaker gijzelingen en martelingen in het drugsmilieu. Dat staat in het jaarverslag van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen (FGP). Ook cybercriminaliteit blijft in opmars. De Antwerpse speurders merkten vorig jaar een grote toename van oplichtingszaken bij beleggers in cryptomunten. 

Er waren in de tweede helft van vorig jaar opvallend minder aanslagen met granaten of vuurwerk in Antwerpen.  Die trend lijkt zich ook dit jaar door te zetten.  Mogelijk zijn de drugsbendes van tactiek veranderd omdat veel van de meestal jonge en Nederlandse daders intussen achter de tralies zitten.

Tot zover het goede nieuws, want het onderlinge geweld tussen drugsbendes is elders wel toegenomen.  Het gaat dan om ontvoeringen, martelingen en zelfs folteringen.  "Totnogtoe zijn de slachtoffers allemaal levend bevrijd, maar wel met de nodige fysieke letsels", zegt Yve Driessen, hoofd FGP Antwerpen.

Het gaat bijvoorbeeld om het kerven van woorden op het voorhoofd of op de rug van slachtoffers

Yve Driessen, hoofd FGP Antwerpen

De fysieke letsels die worden toegebracht, zijn niet min. "Het gaat bijvoorbeeld om het kerven van woorden op het voorhoofd of de rug van de slachtoffers", vertelt Driessen. Het speurwerk naar daders van deze en andere misdrijven wordt overigens steeds complexer door het gebruik van aangepaste telefoons.

Drugsbendes in Antwerpen houden zich niet alleen bezig met het uithalen van partijen cocaïne in de haven.  Vorig jaar zijn er in het hele land 28 labo's opgerold waar synthetische drugs werden geproduceerd.  11 daarvan werden gevonden in de provincie Antwerpen.

Meer oplichting met cryptomunten

Ook cybercriminaliteit blijft in opmars.  De Antwerpse speurders merkten vorig jaar een grote toename van oplichtingszaken bij beleggers in cryptomunten.  Sommige slachtoffers verloren 100.000 euro en meer.  Cybercriminelen maken ook steeds meer gebruik van artificiële intelligentie waardoor het nog moeilijker wordt om valse mails en websites te onderscheiden van echte.

De Antwerpse FGP heeft er in de voorbije jaren heel wat volk bij gekregen, maar dat volstaat nog niet om alle zaken te onderzoeken.  Op vijf jaar tijd is het aantal nieuwe dossiers verdubbeld tot 1.600.  Voor een kwart daarvan is er geen capaciteit.  Toch werden vorig jaar 762 verdachten opgepakt in de provincie Antwerpen en er werd voor 90 miljoen euro in beslag genomen. Dat is veel meer dan in de vorige jaren.

Meest gelezen