Bij een grote Russische raketaanval op de Oekraïense stad Charkiv werden raketten gebruikt met Westerse onderdelen.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Westerse onderdelen aangetroffen in Noord-Koreaanse raketten, die Rusland inzet in oorlog tegen Oekraïne

Noord-Korea heeft raketten aan Rusland geleverd die onderdelen uit westerse landen bevatten. Dat blijkt uit de analyse van een raket die op 2 januari in de Oekraïense stad Charkiv is terechtgekomen. Onderzoekers hebben componenten uit onder andere de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en Zwitserland kunnen identificeren.        

De Britse ngo Conflict Armament Research (CAR) heeft meer dan 290 onderdelen geanalyseerd van een ballistische raket van Noord-Koreaanse makelij, die in de Oekraïense stad Charkiv is neergekomen. Daaruit blijkt dat die elektronische onderdelen, zoals chips, uit westerse landen bevatten.

Maar liefst 75 procent van de onderzochte componenten is afkomstig uit de Verenigde Staten. De onderzoekers hebben ook onderdelen uit Europese landen waaronder Duitsland, Zwitserland en Nederland aangetroffen. Dat is opvallend want door sancties van de Verenigde Naties mag Noord-Korea zulke onderdelen niet in handen krijgen. 

Complexe verkoopketen

Diederik Cops, onderzoeker bij het Vlaams Vredesinstituut, legt in de podcast "Het kwartier" uit hoe Noord-Korea toch aan die technologie geraakt. "Ze gebruiken de zogenaamde illegale verwervingskanalen. Met de hulp van stromannen, valse bedrijven en import- en export groothandelsbedrijven over de hele wereld wordt de verkoopketen complex en ondoorzichtig", legt Cops uit. 

Voor Cops zijn de bevindingen uit het rapport van CAR geen grote verrassing. "We hebben bij Russische en Iraanse wapensystemen net hetzelfde gezien. Het toont wel dat er nood is aan concrete en directe acties", zegt hij. 

"Rusland zet de wapens snel in. Wanneer de toevoerketens van onderdelen worden aangepakt, kan dat een impact hebben

Diederik Cops, onderzoeker bij het Vlaams Vredesinstituut

"Landen die we als tegenstanders zien, hebben toegang tot onze westerse componenten en kunnen die integreren in hun wapensystemen. Bondgenoot Oekraïne wordt daar nu mee aangevallen, maar die wapensystemen kunnen in de toekomst misschien tegen ons gebruikt worden", klinkt het.

Veel van de teruggevonden onderdelen werden recent geproduceerd, sommige zijn nog geen jaar oud, weet de onderzoeker. "Dat toont aan dat Rusland die wapens snel inzet. Wanneer de toevoerketens van onderdelen worden aangepakt, kan dat een impact hebben. Men kan proberen om met economische diplomatie ervoor te zorgen dat de landen rond Rusland de toevoerketens afsluiten en zo de illegale verwervingskanalen droogleggen", besluit Diederik Cops. 

Meest gelezen