Twee verdachten in onderzoek doodgeschoten Firdaous (11) in Merksem aangehouden, moeder schrijft open brief: "Sprankeltje hoop in diep verdriet"

De 53-jarige vrouw en 21-jarige man die dinsdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de dood van de 11-jarige Firdaous, zijn aangehouden door de onderzoeksrechter. Van de vrouw werd DNA gevonden op één van de kogelhulzen. Firdaous stierf vorig jaar na een aanslag die vermoedelijk gebeurde binnen het Antwerpse drugsmilieu. Haar moeder reageert vandaag in een open brief: "Dit nieuws maakt een wervelwind aan emoties los."

De twee verdachten die dinsdag na enkele huiszoekingen zijn opgepakt, verschenen woensdagnamiddag voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Allebei werden ze aangehouden voor moord en verschillende moordpogingen. Van de vrouw uit Putte is DNA teruggevonden op één van de kogelhulzen.

"Er zijn vijf kogelhulzen aangetroffen op de plaats van de feiten", zegt Kato Belmans van het Antwerpse parket. "Op één van die hulzen is DNA van de vrouw gevonden. Dat betekent dat de munitie waarmee op die dag geschoten is, minstens door haar handen gepasseerd is en dat ze op die manier mogelijks betrokken zou kunnen zijn bij de feiten. De vrouw kwam eerder al naar voren als verdachte in een onderzoek in het criminele milieu. Op die manier hebben we haar DNA kunnen linken aan datgene dat is teruggevonden op één van de kogelhulzen."

De munitie is minstens door de handen van de vrouwelijke verdachte (53) uit Putte gepasseerd
Kato Belmans van het Antwerpse parket

De aanslag gebeurde in januari 2023 in de Nieuwdreef in Merksem. Verdachten schoten vanop straat met een kalasjnikov op een huis. Op dat moment was het gezin in de garage aan het eten. Het 11-jarig meisje Firdaous werd dodelijk geraakt. De vader (58) en twee andere dochters van toen 13 en 18 jaar, werden met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Mama van Firdaous schrijft open brief: "Sprankeltje hoop in diep verdriet"

De moeder van de doodgeschoten Firdaous reageert in een open brief op de aanhoudingen: "Vandaag op deze pijnlijke dag voel ik me gedwongen om mijn diepste emoties met jullie te delen", schrijft ze. "Als de moeder van de vermoorde Firdaous is het bijna onmogelijk om in woorden uit te drukken wat ik momenteel doormaak. Firdaous was niet alleen mijn dochter; ze was mijn oogappel, mijn vriendin en mijn rots in de branding. Als onze jongste dochter bracht ze vreugde en licht in ons huis, haar glimlach kon niemand weerstaan. Het nieuws dat er potentiële daders zijn aangehouden, heeft een wervelwind aan emoties in me losgemaakt."

"Hoewel dit nieuws een stap in de richting van gerechtigheid lijkt te zijn, realiseer ik me dat geen enkele uitkomst deze diepe wonden zal helen", gaat ze verder. "Het verlies van mijn geliefde dochter heeft een onuitwisbaar litteken achtergelaten dat nooit zal vervagen. Zelfs als de daders verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden, zal de pijn blijven bestaan."

"Opnieuw door rouwperiode"

De moeder van Firdaous geeft aan dat het is alsof ze opnieuw door een rouwperiode gaat. "Maar ik put kracht uit de steun en liefde die ik van mijn familie ontvang. Het nieuws dat er potentiële daders zijn aangehouden, geeft mij een sprankeltje hoop temidden van mijn diepe verdriet. Ik smeek om tips en informatie van iedereen die iets weet dat kan helpen bij het vinden van de daders. Samen kunnen we er voor zorgen dat gerechtigheid wordt gediend voor mijn geliefde Firdaous."

De mama van het 11-jarig meisje koestert de herinneringen aan haar. "Ik deel haar liefde en vreugde met jullie allen. Laten we haar spirit levend houden door elkaar te steunen en samen te werken om rechtvaardigheid te bereiken. Met dankbaarheid voor jullie steun."

Maandag verschijnen de twee verdachten voor de raadkamer. Die moet beslissen over hun verdere aanhouding.

Meest gelezen