J0529-4351© AFP

Snelst groeiende zwarte gat ontdekt dat één zon per dag opslokt

Astronomen hebben een zwart gat ontdekt dat het equivalent van één zon per dag absorbeert. “We hebben het snelst groeiende zwart gat ontdekt dat tot nu toe gekend is. Het heeft een massa van zeventien miljard zonnen”, zegt astronoom Christian Wolf van de Australian National University, en hoofdauteur van het onderzoek dat in Nature is gepubliceerd.

jvh
Bron: BELGA

De activiteit van een zwart gat is per definitie onzichtbaar, maar het verlicht de kern van het sterrenstelsel waarin het zich bevindt. Volgens Wolf ontdekte een Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO de quasar, de heldere kern van het zwarte gat. “Dat is het meest heldere, gekende object in heel ons universum”, stelt de astronoom. 

Het licht van J0529-4351, de wetenschappelijke naam voor het zwarte gat, deed er twaalf miljard jaar over om de instrumenten van de VLT te bereiken. Daaruit leiden de onderzoekers af dat het zo’n 13,8 miljard oud zou zijn. In de jaren 80 werd het licht van J0529-4351 al ontdekt, maar toen kwalificeerde de Gaia-sattelliet het als een zeer heldere ster. 

Vorig jaar identificeerden onderzoekers aan het Australische observatorium Siding Spring, met behulp van de X-shooter van het VLT, het fenomeen als een quasar. Het zwarte gat trekt een grote hoeveelheid materie aan en versnelt het. Daardoor zendt de quasar een gigantische hoeveelheid licht uit, vergelijkbaar met dat van meer dan 500 miljard zonnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer