Maksim Koezminov.© zuma

Een losbandige levensstijl en een telefoontje naar zijn ex: hoe de Russen overgelopen gevechtspiloot konden lokaliseren in Spanje

Hoe kwamen de Russen erachter waar de overgelopen en inmiddels doodgeschoten helikopterpiloot Maksim Koezminov zich schuilhield? Mogelijk heeft zijn losbandige levensstijl hem het leven gekost, mogelijk werd een telefoontje naar zijn geliefde hem fataal.

mts
Bron: The Times, El Independiente, ABC.es

Maksim Kuzminov werd op 13 februari doorzeefd met kogels aangetroffen in een parkeergarage in Villajoyosa, niet ver van Benidorm, in de Spaanse provincie Alicante. Naar verwachting zitten de Russische inlichtingendiensten achter de aanslag, want die maakten al jacht op de 28-jarige gevechtspiloot sinds hij op 9 augustus 2023 met zijn Mi-8-helikopter vol militair materieel was overgevlogen naar Oekraïense zijde en daar een warm welkom had gekregen van het Oekraïense leger. Zijn twee passagiers, een navigator en technicus die níét op de hoogte waren van zijn plan, probeerden nog te ontsnappen maar vonden de dood in Oekraïne. Sindsdien gold Koezminov als een landverrader en als een ‘levende dode’.

Oekraïne hielp Koezminov naar Spanje te verhuizen en voorzag hem van ruim 460.000 euro én een nieuwe identiteit. Zijn moeder was Rusland al ontvlucht, zijn toenmalige geliefde zat nog in Vladivostok, in het uiterste oosten van het land.

In Alicante leidde Koezminov kennelijk een losbandig leven. De Spaanse politie onderzoekt niet alleen of de Russische maffia en inlichtingendiensten een rol hebben in Koezminovs dood, maar ook of ze op de hoogte waren van zijn whereabouts door zijn “gebruik van prostituees” en “regelmatige betrokkenheid bij vechtpartijen”, zo schrijft de Britse krant The Times. Volgens het nieuwskanaal ABC was Koezminov al bekend bij de Spaanse politie.

Als het niet aan zijn levensstijl lag, dan misschien wel aan een fataal telefoontje. Volgens de Spaanse krant El Independiente konden de Russen hem opsporen door de telefoon van zijn ex-vriendin af te tappen. “Hij besliste naar Spanje te verhuizen in plaats van hier in Oekraïne te blijven”, zegt een bron van de Oekraïense inlichtingendienst GUR aan de krant Ukrainskaya Pravda. “Naar ons weten heeft hij zijn ex-vriendin, die hem ook dood heeft aangetroffen, uitgenodigd om met hem mee te verhuizen. Daarna is hij dood gevonden.” Ook volgens ABC was het telefoontje naar zijn ex “ongetwijfeld een inbreuk op zijn eigen veiligheid”.

Koezminov is niet de enige Russische dissident die in schimmige omstandigheden het leven laat in het buitenland. Na een publiekelijke ruzie met president Vladimir Poetin werd de gevluchte oligarch Boris Berezovski in 2013 dood aangetroffen in zijn woning in het Verenigd Koninkrijk en zeven jaar eerder overleed de voormalige KGB-agent Alexander Litvinenko nog drie weken nadat hij een kopje radioactieve thee had gedronken in een Londens hotel. In 2018 werden ook Sergej Skripal, een voormalige dubbelspion die Russische geheimen doorgaf aan de Britten, en zijn dochter Joelia vergiftigd in het Britse Salisbury. Zij overleefden de aanslag wel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer