Papa Jean-Marie met zijn dochter Miek en zoon Chiel.© Raymond Lemmens

Familie Vanhaeren is met 10 (!) actief in de motorcross: “Dit jaar staat in teken van opa”

Kortessem -

Dit weekend gaat het Belgisch motorcross-seizoen van start op het GP-circuit in Lommel. Een speciaal seizoen voor de familie Vanhaeren uit Kortessem, die met tien familieleden in de sport actief zijn. “Dit jaar staat volledig in het teken van onze opa.”

Tjorven Bonnast

In totaal is de familie Vanhaeren met tien actief in de motorcross. Jean-Marie Vanhaeren (54) en zijn twee kinderen Miek (19) en Chiel (22) leven voor de sport. “Ik ga al bijna 50 jaar naar de motorcross, daar vergeten we al onze zorgen en zijn we thuis”, glimlacht Jean-Marie.

De familie Vanhaeren is dus elk weekend op de motorcross, maar vertel eens hoe is dat allemaal begonnen?

Jean-Marie: “In 1975 ben ik voor het eerst naar de motorcross geweest met mijn papa. Na heel lang zagen ben ik in 1985 zelf mogen starten. In 2010 ben ik gestopt en in 2019 kwamen de kriebels terug en ben ik opnieuw begonnen in de categorie Experten B.Chiel: “Motorcross is mij met de paplepel ingegeven. Ik was amper drie weken oud toen ik voor het eerst mee mocht naar de motorcross en toen ik vier jaar was kreeg ik al mijn eerste moto. In 2007 ben ik dan echt begonnen en nu ben ik actief bij de Nationalen 250.”Miek: “In 2023 heb ik mijn eerste wedstrijd gereden. Ik ben begonnen met motorcross omdat ik altijd mocht rijden in de weide van onze opa. Momenteel zit ik bij deDames B. Papa en ik rijden echt voor het plezier, maar voor Chiel is het competitiever.”

© Instagram @roelgeurts87

“We zouden eigenlijk een aparte reeks kunnen starten voor onze familie om zo tegen elkaar te racen”

Jean-Marie Vanhaeren

De familie Vanhaeren is nu met tien actief in de motorcross, leg eens uit.

Jean-Marie: Dat klopt. Mijn zoon, Chiel, en mijn dochter, Miek, doen mee, maar ook mijn nicht Kathleen Vanhaeren, haar man Thierry en hun dochter Febe. Kathleen haar zus, Ann Vanhaeren niet, maar haar man Rudi en hun kinderen Niels en Brent wel. Dan hebben we nog mijn schoonbroer Jos en mezelf natuurlijk. We zouden eigenlijk een aparte reeks kunnen starten voor enkel onze familie om zo tegen elkaar te racen. (lacht)

Het is duidelijk dat het jullie grote passie is, maar waarom motorcross? Wat is er zo leuk aan?

Miek: “Het is meer dan enkel de wedstrijd. Al mijn beste vriendinnen heb ik leren kennen op de motorcross. We feesten in de tent en kennen elkaar allemaal. We zijn één grote familie.”Jean-Marie: “In de week werken we hard en op vrijdag vertrekken we met de mobilhome en is het eigenlijk een beetje vakantie. Iedereen gaat mee naar de cross, het is echt een familiegebeuren.”

“Gelukkig is mama onze grootste fan”, vertelt Miek.© Raymond Lemmens

Jullie mama is de enige die niet actief is in de motorcrosswereld. Hoe gaat ze daarmee om?

Miek: “Ze heeft me altijd de vrijheid gegeven om mijn eigen ding te doen. Als ik in het weekend naar een feestje wou gaan, kon dat allemaal. Maar mama is gelukkig onze grootste fan.”Jean-Marie: “Ik heb veel geluk dat mijn vrouw er allemaal mee kan leven. Ze heeft zelfs één keer meegedaan aan een wedstrijd omdat ze een weddenschap was verloren. Dat was fantastisch om te zien.”

Het JMS en VLM-seizoen start in Lommel. In het diepe zand, op de zwaarste baan van de wereld. Is het iets voor jullie? Want wat zijn de ambities dit seizoen?

Chiel: “Dit seizoen staat volledig in het teken van onze opa. Het is het eerste jaar dat hij er niet meer bij zal zijn omdat hij vorig jaar overleden is. Hij was er altijd, maar echt altijd. Ik wil dit seizoen presteren voor hem.”Jean-Marie: “Ik ga al naar de cross met mijn papa sinds 1975 en nu gaat dat niet meer. (snikt) Het zal dit weekend heel zwaar zijn zonder hem.”Miek: “Maar hij gaat er wel bij zijn hé, papa. We gaan hem nooit vergeten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer