Direct naar artikelinhoud
NieuwsOngeval The Jane

‘Nick Bril zei op geen enkel moment dat hij het slachtoffer had overreden’: verzweeg topchef cruciale informatie bij ongeval The Jane?

Nick Bril.Beeld Thomas Sweertvaegher

Topchef Nick Bril zou tegen een getuige en de hulpdiensten verzwegen hebben dat hij stagiair Joe Claridge overreden had bij het ongeval aan The Jane begin januari, zo schrijft Het Laatste Nieuws. ‘Hij heeft een heel gevaarlijk risico genomen, het ging uiteindelijk om leven en dood.’

Opvallende nieuwe wending in het onderzoek rond het ongeval dat Nick Bril, sterrenchef van The Jane, veroorzaakte. De familie van het Britse slachtoffer Joe Claridge (37) dient namelijk een klacht in met burgerlijke partijstelling in ons land. Zij willen exáct weten wat er die ochtend aan het restaurant gebeurd is. “De zaak zit op dit moment inderdaad in gerechtelijk onderzoek”, bevestigt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerpse parket.

Heel even terug naar de feiten: na een nieuwjaarsreceptie op zondag 7 januari stapt Bril rond 6 uur ’s ochtends in zijn zwarte Landrover Defender om naar huis te vertrekken. Om van de parking te rijden moet hij achteruit. Maar hij ziet niet dat Joe Claridge (37), een Britse sous-chef die sinds een week als stagiair bij The Jane werkt, langs dat traject op de grond ligt. Bril rijdt over de stagiair en stopt even. Daarna rijdt hij zijn wagen opnieuw vooruit en parkeert die ongeveer op de plaats waar hij vertrok.

Bril stapt uit en buigt zich over de man op straat. Maar de hulpdiensten bellen doet hij op dat moment nog niet. Het is een vroege jogger die niet veel later op het tafereel botst. De man doet anoniem zijn verhaal. “In het terugkeren zag ik die twee mannen. Ik herkende Nick Bril meteen. Hij zei dat hij die andere man zo op straat had gevonden. Wellicht dronken.”

Lees ook

Wat gebeurde er voorafgaand aan het ongeval bij The Jane? Een voorlopige reconstructie

De jogger doet zijn verhaal ook aan de speurders en dat doet bij hen de wenkbrauwen fronsen. “Het was heel koud en het was duidelijk dat de situatie ernstig was. Misschien wel een alcoholvergiftiging”, vertelt de man. “Ik vroeg of de hulpdiensten onderweg waren, maar Bril had die nog niet gebeld. Hij had een nieuwe gsm en kon er niet goed mee werken, beweerde hij.”

De jogger heeft geen telefoon bij en loopt naar een hotel vlakbij. Daar vraagt hij de receptionist om 112 te bellen. Maar als hij terug op de parking komt, is Bril tot zijn verbazing wél met de hulpdiensten aan het bellen. “Ik hoorde hem zijn naam zeggen. En dat hij die man zo op straat had aangetroffen. Hij zei op geen enkel moment iets over een ongeval of over het feit dat hij over het slachtoffer was gereden.”

Dat laatste bevestigt de hotelreceptionist later aan de politie. “Ze zeiden dat ze de man gewoon op de grond gevonden hadden, dronken. Dat had ik ook zo tegen de hulpdiensten gezegd aan de telefoon”, klinkt het in zijn verklaring.

Acht à tien pinten

Van zodra de hulpdiensten arriveren en het slachtoffer op de brancard ligt, scheiden de wegen van de drie mannen. Hoelang de chef-kok daarna precies blijft zwijgen over het feit dat hij over het slachtoffer reed, is niet duidelijk. Maar volgens onze informatie biecht hij dat pas op als hij hoort dat er camerabeelden van de plaats zijn. De toegesnelde politieagenten laten hem dan ook blazen. De sterrenchef blijkt onder invloed van alcohol: 1,67 promille. Dat is omgerekend ongeveer acht á tien pinten.

De jogger verneemt pas later op de dag via de media dat er sprake was geweest van een ongeval. En dat Bril zelf over het slachtoffer is gereden. “Hij heeft me daar dus echt voorgelogen. Is het daarom dat hij plots wél kon telefoneren? Omdat hij besefte dat het vreemd zou zijn dat iemand anders als eerste de hulpdiensten zou verwittigen, en niet hijzelf? Ik stelde nog voor om die man op het gras te trekken, zodat hij wat zachter zou liggen dan op die koude, harde straat. Geen probleem als hij gewoon dronken was, maar het ging dus om iemand met extreme verwondingen door een aanrijding. Nick gebaarde de man te laten liggen. Maar goed ook, want stel je voor dat ik hem had verlegd en dat hij… (stilte) Bril heeft echt wel een zeer gevaarlijk risico genomen door mij de waarheid niet te vertellen. Het ging uiteindelijk over leven en dood, hé.”

Ook de ambulanciers nemen de chef-kok kwalijk dat hij het ongeval niet meteen opbiechtte, blijkt uit hun verklaringen. In de eerste plaats omdat dan ook meteen een MUG-arts meegestuurd zou zijn. Die kwam nu pas minuten na de ambulance toe. Ondertussen werd het slachtoffer op een brancard gelegd en de ziekenwagen in gerold omdat men dacht dat hij zijn roes uitsliep. “We zouden dat slachtoffer anders behandeld hebben als we hadden geweten dat hij net voordien was aangereden”, klinkt het samengevat tegen de politie. “Dan zouden we rekening gehouden hebben met eventuele interne verwondingen.”

En dat is een van de vragen waar het onderzoek nu verder over gaat: zouden de gevolgen minder zwaar geweest zijn als Nick Bril meteen had toegegeven dat hij over Joe Claridge was gereden? De man ligt nog steeds in het ziekenhuis. Een bron dicht bij het onderzoek bevestigt dat die medische gevolgen effectief verder bekeken zullen worden. “Stel dat de gevolgen daardoor effectief veel ernstiger zijn, dan wordt het nog zaak om daar een juridische kwalificatie op te plakken. Schuldig verzuim? Misschien. Maar de hulpdiensten zijn gebeld, hé. Ze waren er ook relatief snel. Alleen kenden ze de ware toedracht niet.”

Het Laatste Nieuws contacteerde Omar Souidi, de advocaat van Nick Bril. Maar hij kon zijn cliënt nog niet bereiken.