Brussels Airlines

Christelijke vakbond roept cabinepersoneel van Brussels Airlines op om volgende week drie dagen te staken

De christelijke vakbond roept het cabinepersoneel van Brussels Airlines op om volgende week drie dagen te staken. Ze willen daarmee de te hoge werkdruk en lage lonen aankaarten. De liberale en socialistische vakbonden, waarbij de meerderheid van het cabinepersoneel is aangesloten, wacht het overleg af met de directie volgende week voordat ze zich aansluiten bij de stakingsoproep. De staking van 28 februari tot en met 1 maart valt midden in de krokusvakantie van het Franstalig onderwijs. 

Het vliegverkeer van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines dreigt volgende week, tijdens de schoolvakantie in het Franstalig onderwijs, drie dagen verstoord te zijn. De christelijke vakbonden ACV Puls en CNE hebben het cabinepersoneel opgeroepen om te staken op 28 en 29 februari en 1 maart. 

De onvrede bij het cabinepersoneel - de stewards en stewardessen - draait voornamelijk rond de verloning en de werkdruk. In december kon een staking nog nipt vermeden worden, maar sindsdien "zijn er nog niet echt veel concrete oplossingen uit de bus gekomen", zegt Jolinde Defieuw van ACV Puls. Op een ultimatum van de christelijke bond kwam geen reactie, zegt ze.

Andere vakbonden wachten op overleg

Er is begin volgende week nog overleg gepland met de directie. Zij zegt dat ze alles op alles zal zetten om een staking te voorkomen, aldus de woordvoerder van Brussels Airlines, Nico Cardone.

De andere vakbonden sluiten niet aan bij de stakingsoproep, zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK. Zij willen het overleg eerst nog alle kansen geven. De meerderheid van het cabinepersoneel is aangesloten bij BBTK of de liberale vakbond ACLVB. Daardoor is het moeilijk in te schatten hoe groot de eventuele hinder zal zijn volgende week. 

Al langer sociaal conflict bij Brussels Airlines

Bij onze nationale luchtvaartmaatschappij is al langer een sociaal conflict aan de gang. Volgens de vakbonden respecteert het bedrijf de verschillende cao's niet. Het cabinepersoneel klaagt vooral over een te hoge werkdruk en te lage lonen. 

In december hebben de onderhandelingen met de directie geleid tot een akkoord om niet te staken. De directie kwam toen namelijk met een "serieus en lijvig voorstel", zo zei Olivier Van Camp van de socialistische vakbond toen. 

In dat voorstel zouden financiële garanties en afspraken rond werkomstandigheden op tafel gelegd zijn, net zoals afspraken over rust en gewaarborgd inkomen bij ziekte. Toch is het cabinepersoneel nog steeds niet tevreden over de hoge werkdruk en de lage lonen, volgens de christelijke vakbond. 

Meest gelezen