Direct naar artikelinhoud
De gedachteBart Eeckhout

Goed bestuur? Daar komt niets van in huis, besliste de regering-De Croo, met de premier zelf op kop

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert / Tim Dirven

Hoofdcommentator van De Morgen Bart Eeckhout merkt enige profileringsdrang bij de coalitiepartners omtrent de staatsbon en ziet zo een bescheiden voorbeeldje van degelijk bestuur in rook opgaan.

Er komt geen korting op de roerende voorheffing bij de nieuwe eenjarige staatsbon die binnenkort op de markt komt. Wie intekent op de bon, zal niet hetzelfde voordeel genieten als bij de vorige uitgave, vorig jaar. De kans is dan ook groot dat het succes van de staatsbon ditmaal uiterst beperkt blijft.

Een verrassing is de regeringsbeslissing niet, maar dat maakt de besluitvorming niet minder merkwaardig. Het idee om opnieuw een fiscaal voordelige staatsbon te lanceren, kwam niet van een profileringszieke politicus, maar van het eerbiedwaardige Agentschap voor de Schuld. De ambtenaren van het agentschap berekenden dat de Belgische staat best nog wat schuld op korte termijn kon financieren, ook al omdat dat de staat ettelijke tientallen miljoenen minder zou gaan kosten.

Een nieuwe succesvolle staatsbon zou bijgevolg goed zijn voor de schatkist en goed voor de deelnemende spaarders. Ook voor de banken zou de schade beperkt blijven, omdat de eerste bon al 22 miljard ophaalde en er dus al veel beschikbaar spaargeld uit de markt was gehaald. De Nationale Bank zag er dan ook geen probleem in. De nieuwe staatsbon had, kortom, een goede zaak kunnen zijn. Geen mirakeloplossing voor het onpeilbaar grote Belgische begrotingsprobleem en evenmin een maatschappelijk statement tegen de banksector, zoals de vorige bon. Maar wel een bescheiden voorbeeldje van normaal, degelijk bestuur.

Goed bestuur? Daar komt niets van in huis, besliste de regering-De Croo, met de premier zelf op kop. De echte reden voor de obstructie is kieskoorts. Omdat premier Alexander De Croo en ook Groen-vice Petra De Sutter in hetzelfde Oost-Vlaamse kiesgebied als minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) opereren, werd de concullega de trofee niet gegund. De coalitiepartners, met Open Vld op de eerste plaats, verwijten Van Peteghem dat hij de bon wil inzetten als kiespropaganda.

Dat is om meerdere redenen een merkwaardige beschuldiging. Ten eerste omdat niet Van Peteghem maar wel de administratie met het idee van de bon kwam - en terecht. De profileringsdrang die de coalitiepartners bij cd&v vermoeden, zit toch vooral bij henzelf. Zij zijn het die de besluitvorming over de staatsbon naar het politiek-tactische niveau van electorale berekening gebracht hebben. Het voordeel op de staatsbon komt er niet omdat zij, en in de eerste plaats regionaal concurrent Alexander De Croo, bang zijn dat Van Peteghem er een voordeeltje uit zou halen. Dat De Croo een coalitiepartner profileringsdrang verwijt is wel bijzonder op een moment dat zowat het hele Belgische EU-voorzitterschap lijkt omgebouwd tot een lange reclamefilm voor de premier zelf.

Dit had ook anders kunnen lopen. Van Peteghem, De Croo en de andere Vivaldisten hadden het bescheiden succesje van een nieuwe voordelige staatsbon collectief kunnen claimen. Als de komende drie maanden elke beleidsdaad verdacht gemaakt en geblokkeerd wordt, omdat niets nog mag lukken, dan kunnen we beter het parlement nu al ontbinden en de federale verkiezingsdatum alsnog vervroegen.