Natalia en Astrid proberen een maand rond te komen met een minimumloon.
VTM

Alleenstaande moeder reageert op "Astrid en Natalia: back to reality": "Zij moeten maar één maandje overleven en zien dat dan ook nog als een spelletje" 

Alleenstaande mama Eefje (30) is helemaal niet blij met het nieuwe VTM-programma "Astrid en Natalia: back to reality". Daarin proberen de twee BV's één maand lang als alleenstaande moeders met een minimumloon te leven. Maar het programma is volgens Eefje totaal onrealistisch. Ook op sociale media en in recensies regent het kritiek.

Natalia en Astrid Coppens leefden voor het nieuwe VTM-programma "Astrid en Natalia: back to basic" één maand lang met een minimumloon, dat ze verdienen met verschillende part-time interimjobs. Hun kinderen wonen de helft van de tijd bij hen in. 

Eén maand met een minimumloon leven, is volgens alleenstaande mama Eefje (30) totaal niet lang genoeg om haar situatie te kunnen vatten."Dit weerspiegelt helemaal niet waar ik elke dag mee te maken krijg, zoals frustraties omdat je kinderen bepaalde dingen niet kunnen krijgen. Dit geeft geen goed beeld van de werkelijkheid en is niet fijn om te zien als alleenstaande."

De volgende maand baden zij weer in luxe, maar voor ons is dat gewoon dagelijkse kost

Eefje (30), alleenstaande moeder

“Ten eerste zijn zij met twee, dus eigenlijk geen alleenstaande moeders", vertelt Eefje. "Daarnaast moeten zij één maandje weten te overleven en zien zij dat dan ook nog als een spelletje in besparen en het met zo weinig mogelijk doen, maar dat is maar één maand. De volgende maand baden zij terug in luxe, maar voor ons is dat gewoon dagelijkse kost."

Met een startbudget van 4.000 proberen de dames een huis in te richten.
VTM

In deze eerste aflevering kregen Natalia en Astrid een startbedrag van 4.000 euro om hun huis in te richten en vervoer te regelen. "Maar mensen die alleen komen te staan, hebben zo geen startbudget", zegt Eefje. "De meeste mensen moeten van nul af opbouwen en beginnen misschien met een tiende van waar zij mee mogen starten", vertelt ze.

In de aflevering klagen de twee bekende vriendinnen over de auto's die ze aanschaffen, bijvoorbeeld over het gebrek aan airco en de raampjes die niet automatisch naar beneden gaan, maar ook over hun tijdelijke huis. Ze hebben onder andere opmerkingen over de geur, het enkel glas, het "mottig licht"... Dat liet bij veel kijkers, maar ook bij Eefje, een wrange nasmaak achter.

Daar kan ik als alleenstaande alleen maar van dromen

Eefje (30), alleenstaande moeder

"Het huis dat ze laten zien, is voor mij een heel groot en mooi huis, bijna een villa", vertelt Eefje. "Een grote keuken en een grote tuin, daar kan ik als alleenstaande alleen maar van dromen. Ik woon in een klein huis en ben al lang blij dat ik in een huis kan wonen."

"Ik vind het heel jammer dat zij dan beginnen over dat de vloer niet mooi is en dat het huis enkel glas heeft. 'Wees blij', denk ik dan. Niet iedereen heeft zo een mooie grote ruimte. Ik vind dat niet kunnen."

De vrouwen zijn niet onder de indruk van het huis waarin ze een maand moeten wonen.
VTM

Pure fictie

Ook het Netwerk tegen Armoede heeft kritiek op dit nieuwe programma. "Astrid en Natalia: back to reality", gaat volgens Algemeen coördinator Heidi Degerickx volledig voorbij aan de realiteit. "Vier op de tien Belgen hebben het moeilijk om financieel rond te komen. Dat is een feit. 176.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat is de realiteit."

Eigenlijk heeft het programma niets met het leven in armoede te maken

Heidi Degerickx, Algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede

"Astrid en Natalia die even hun luxeleven inruilen voor een maand als 'alleenstaande' moeder met een laag inkomen en een auto zonder airco, dat is pure fictie", gaat Degerickx verder. "Eigenlijk heeft het programma niets met het leven in armoede te maken, en al zeker niet met overleven."

"Mensen hebben vaak geen budget voor één auto, laat staan voor twee auto’s", zegt ze. "En we hebben nog maar weinig verhalen gehoord van mensen met een laag inkomen die zomaar de sleutel op de deur van hun woning krijgen."

VTM

De twee BV's vestigen zich tijdens hun armoede-experiment in Turnhout, maar ook de Turnhoutse armoedevereniging "T’ANtWOORD" distantieert zich uitdrukkelijk van het VTM-programma. 

"De toon, 'het wordt een avontuur', en de manier waarop een armoedesituatie wordt benaderd, beantwoordt allerminst aan de trieste realiteit waarin veel inwoners van Turnhout zich bevinden", klinkt het. 

De stad zit niet te wachten op een vertoning die op geen enkele wijze tegemoetkomt aan de reële situatie

De Turnhoutse armoedevereniging "T’ANtWOORD"

"De stad zit niet te wachten op een vertoning die op geen enkele wijze tegemoetkomt aan de reële situatie van mensen die het wel financieel moeilijk hebben. Zij verdienen in de realiteit meer steun en inleving dan in de eerste aflevering van deze reality-tv."

Nu al veel commentaar

Online en in recensies kwam er al veel kritiek op het nieuwe programma, al is er nog maar één aflevering van het programma verschenen. Zo vinden heel wat kijkers dat Natalia en Astrid wereldvreemd overkomen. 

Ook andere bekende Vlamingen uitten al kritiek op het programma. Siska Schoeters zei op Instagram in gedachten te zijn "bij alle alleenstaande moeders die die taak niet kunnen 'benaderen' maar het elke dag leven." Ook comedian Xander De Rycke reageerde via X.

VTM reageerde in De Standaard op de vele negatieve commentaren. VTM 2-woordvoerder Tine Danschutter zei daar dat ze begrijpt dat een programma over een gevoelig thema kritisch bekeken wordt, maar ook dat ze het jammer vindt dat veel mensen na één aflevering al oordelen.

Ze benoemt wel dat er ook veel positieve reacties waren en dat er in komende uitzendingen nog alleenstaande moeders aan bod zullen komen.

Meest gelezen