Bondscoach Dario Gjergjaen Ismael Bako.© BELGA

Missie Toumani Camara start donderdag: Belgian Lions willen naar EK opdat NBA-Belg dan ook international zou worden

De Belgian Lions vatten donderdag tegen Slovakije (18 uur in Bratislava) de EK-kwalificatieronde aan. Meteen een cruciale wedstrijd richting EK. “We willen naar een zesde opeenvolgende Eurobasket. Daar willen we met onder meer Toumani Camara en Ajay Mitchell de volgende stap zetten”, zegt sportief manager Jacques Stas.

Patrick Ceulemans in Bratislava

De Euroleague ligt stil zodat er in deze EK-kwalificatieronde vele Europese toppers bij verschillende landen inzetbaar zijn. De NBA neemt geen pauze en de Belgian Lions kunnen niet over Toumani Camara (Portland Trail Blazers) beschikken. Ook dat ander toptalent, Ajay Mitchell (21 NCAA UC Santa Barbara Gauchos) die volgend jaar in de NBA wordt verwacht, kan niet aantreden. Toumani Camara maakt als rookie indruk in de NBA en stelt zich op een eventueel groot toernooi beschikbaar voor de Lions. “Ik volgde ondanks het uurverschil de successen van de Belgian Cats en hoop dat de Belgian Lions nu ook de ambities kunnen invullen. Ik zou immers graag voor mijn land en de Belgian Lions op het EK van 2025 uitkomen”, aldus de 23-jarige en 2m01 grote Brusselse forward.

Toumani Camara is er omwille van NBA-verplichtingen niet bij.© AP

De Belgian Lions moeten de klus dus klaren zonder hun NBA-speler. Bondscoach Dario Gjergja beschikt met een mix van ervaring (Mwema, Gillet, Obasohan, Vanwijn, Bako, Tumba, Schwartz) en jong talent (De Ridder, Van Buggenhout, Ledegen) alvast over een sterke selectie om de eerste twee EK-kwalificatiewedstrijden van deze week aan te vatten.

Vrenz Bleijenbergh moet met een enkelblessure afhaken.© BELGA

Vanavond cruciale wedstrijd in Bratislava

Van de acht groepen van vier zijn de top twee en de vier beste derdes geplaatst voor het EK van 2025 (27 augustus - 14 september) dat in Polen, Finland, Cyprus en Letland doorgaat. De vier gastlanden zijn ook rechtstreeks gekwalificeerd voor het EK. De Belgian Lions zitten in groep C met naast Slovakije (FIBA 60), ook nog Letland (FIBA 8) en Europees kampioen Spanje (FIBA 2).Naast organisator Letland gaan dus nog twee landen uit groep C naar het EK. Nummer 2 van de wereld Spanje is normaal gezien een certitude zodat de Lions met Slovakije kampen voor het derde ticket in poule C. Twee jaar geleden won België nog met ruime cijfers, maar in dit Slovakije zit meer kwaliteit. Naast de 2m24 grote Michael Fusek (ex-Charleroi) is er ook nog de genaturaliseerde Amerikaan Andre Jones en de 2m11 grote Vladimir Brodziansky (Joventut Badalona). Na drie dagen voorbereiding moest bij de Belgian Lions wel de 2m11 grote forward Vrenz Bleijenbergh (23) met een voetblessure forfait geven.

Programma

  • 22/02/24: Slovakije - België (18u)
  • 25/02/24: België - Spanje (17u30)
  • 22/11/24: Letland - België (n.t.b.)
  • 25/11/24: België - Letland (n.t.b.)
  • 20/02/25: België - Slovakije (n.t.b.)
  • 23/02/25: Spanje - België (n.t.b.)

Selectie

Jo Van Buggenhout (Antwerp Giants), Milan Samardzic (Spirou Charleroi), Retin Obasohan (Tortona) , Siebe Ledegen (Okapi Aalst), Loïc Schwartz (Saint-Quentin), Jean-Marc Mwema (Antwerp Giants), Hans Vanwijn (Hans Vanwijn), Pierre-Antoine Gillet (Oostende), Jonas Delalieux (Limburg United), Thijs De Ridder (Bilbao), Kevin Tumba (Luik), Ismael Bako (Kazan)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer