© Shutterstock

Febelfin waarschuwt voor stijgend aantal diefstallen bij ouderen thuis: daders doen zich voor als politie of bankpersoneel

Steeds meer ouderen worden benaderd door criminelen die zich voordoen als medewerkers van de banken, de politie of Card Stop. Dat zegt bankenkoepel Febelfin, die oproept tot waakzaamheid.

gjs
Bron: BELGA

Volgens Febelfin nemen de oplichters telefonisch contact op en stellen ze zich voor als medewerker van de fraudedienst van een bank, de politie of Card Stop (de dienst waarmee je betaalkaarten kunt laten blokkeren). Ze beweren dat er fraude werd vastgesteld op de rekening van hun slachtoffers en stellen voor om bij hen thuis langs te komen. “Kort daarna of zelfs al tijdens het telefoongesprek staat de oplichter bij het slachtoffer aan de voordeur”, zegt de bankenkoepel.

Eens binnen proberen de criminelen zo veel mogelijk te stelen. Het gaat niet alleen om de bank- en kredietkaarten (met pincodes) van het slachtoffer, ook bijvoorbeeld juwelen, cash en computers nemen ze mee.

“De federale politie merkt op dat de criminelen doorgaans goed voorbereid zijn en georganiseerd te werk gaan”, zegt Febelfin. “Ze winnen het vertrouwen van de slachtoffers door over persoonlijke informatie te beschikken, zoals de naam, het telefoonnummer of de geboortedatum van het slachtoffer. Wanneer ze telefonisch contact opnemen, bootsen ze een ‘echt’ oproepnummer van de bank na of gebruiken ze de naam van een persoon die daadwerkelijk bij de bank werkt.”

De bankenkoepel benadrukt dat een bankbediende nooit iemand zou opbellen met de vraag om er dringend langs te kunnen komen in verband met fraude op een rekening. Laat staan dat die bankkaarten of andere spullen zou komen ophalen.

Wie op een soortgelijke manier wordt benaderd, kan volgens Febelfin best meteen het contact verbreken en zijn bank en de lokale politie inlichten. “Aangezien deze oplichters vooral senioren viseren, is het belangrijk om ouderen in je omgeving te waarschuwen om hen zo goed mogelijk te beschermen tegen deze diefstallen”, zegt de federatie ook.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER