Boerenprotest is nog niet voorbij: nieuwe acties gepland, politie verwacht grote verkeershinder

Ondanks het nieuwe landbouwakkoord dat de Vlaamse regering eerder deze maand sloot, zijn de boerenprotesten nog niet voorbij. Onder meer komende maandag worden nieuwe acties gepland. De Brusselse politie verwacht dat die tot heel wat verkeershinder zal leiden, in het hele Brusselse Gewest, en raadt dan ook af om maandag met de wagen naar Brussel te komen.

mtm, ptb, jcd

Met de opening van het Vlaams wielerseizoen in het vooruitzicht, werd er ook bij ons gevreesd voor Spaanse toestanden, waar de vijfdaagse wielerwedstrijd Ruta del Sol door boerenprotesten herleid werd naar één tijdrit van nog geen vijf kilometer. Maar zo ver lijkt het hier niet te komen: de verschillende landbouwersverenigingen melden dat de koers niet geviseerd wordt. “Al zijn spontane acties altijd mogelijk”, aldus Paul Cerpentier van het Algemeen Boerensyndicaat.

LEES OOK. Dreigen boerenprotesten openingsweekend Vlaams wielerseizoen te verstoren? “De boeren zijn welkom, maar op de juiste manier”

Op maandag 26 februari zijn volgens onze informatie wel al gestructureerde acties gepland. Op die dag zouden de boeren “massaal” naar Brussel rijden om tijdens de Europese top te protesteren tegen de vrijhandelsakkoorden en te pleiten voor eerlijke prijzen voor in- en exportproducten. Hoeveel boeren er zullen deelnemen en hoeveel hinder het protest zal veroorzaken, is echter nog niet bekend.

Verkeershinder

De Brusselse politie waarschuwt dan ook voor veel verkeershinder. “Er kunnen zich verkeersproblemen voordoen op het grondgebied van het Brusselse Gewest”, klinkt het. “Vanaf 6.00 uur is de Wetstraat afgesloten tussen het rond punt Schuman en de R20, de kleine Brusselse Ring, net als de Reyerstunnel komende van de E40 richting centrum en de Jubelparktunnel richting de Wetstraat.”

LEES OOK. Minister Jo Brouns na het landbouwakkoord: “Dat sommige boeren willen blijven protesteren, begrijp ik”

“De kleine Brusselse ring kan op bepaalde momenten ontoegankelijk zijn voor het autoverkeer, evenals het kruispunt Kunst-Wet”, gaat de politie verder. “Ook de straten in de omgeving van de Wetstraat en de Europese wijk kunnen verkeershinder ondervinden. Het merendeel van de deelnemers aan de betoging in de Wetstraat zal zich reeds van ‘s morgens vroeg via verschillende invalswegen verplaatsen, en de problemen kunnen aanhouden tot in de late namiddag.”

De politie raadt dan ook af om met de wagen naar Brussel te komen, en raadt aan om gebruik te maken van het openbaar vervoer, met een voorkeur voor metro en trein, of gebruik te maken van andere vervoersmiddelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER