Van storm Jocelyn in januari tot storm Louis nu: hoe worden die stormnamen gekozen?

Vandaag raast storm Louis over ons land. De vorige storm die we over ons kregen, heette "Jocelyn". Hoe krijgen stormen hun naam? "Elk jaar wordt er een lijst opgemaakt met namen in alfabetische volgorde", vertelt weervrouw Jacotte Brokken. "En je kan ook zelf naamsuggesties doen."

Jacotte Brokken is weervrouw bij VRT en wetenschapsjournaliste. Elke week duikt ze op in "Goeiemorgen morgen!" op Radio2. Ze onthult hoe dingen in de wetenschap en de wereld rondom ons werken.

Jaarlijks razen er verschillende stormen door België. De ene met al meer schade tot gevolg dan de andere. "In België spreken we van een storm vanaf een windkracht van 9 Beaufort", vertelt weervrouw Jacotte Brokken in "Goeiemorgen morgen!" op Radio2. "Dat krijg je wanneer er op 10 meter hoogte een wind langer dan 10 minuten meer dan 75 kilometer per uur waait." Hoe harder die wind waait, hoe meer kans op schade. 

Soms slaan we letters over, zoals de “Q” en de “Z”, omdat ze moeilijk zijn om telkens nieuwe namen aan te koppelen
Weervrouw Jacotte Brokken

De stormen die in ons land passeren, krijgen een naam. Hoe een storm heet, hangt af vanwaar hij komt. "Europa is ingedeeld in groepen. België zit samen in een groep met Frankrijk, Luxemburg, Spanje en Portugal. Die groepsindeling klinkt niet altijd even logisch, want ons buurland, Nederland, zit bijvoorbeeld in een andere groep, samen met het Verenigd Koninkrijk en Ierland."

Een belangrijke reden voor deze naamgeving is de bevordering van de communicatie en om het bewustzijn bij het grote publiek te vergroten. Het is ook makkelijker om over stormen uit het verleden te spreken wanneer ze een naam hebben.

Namenlijst op 1 september

Elke groep maakt jaarlijks een lijst met verschillende namen. Die lijst wordt dan op 1 september van kracht. "In die lijst zitten 21 namen en dat allemaal op alfabetische volgorde. Soms slaan we letters over, zoals de "Q" en de "Z", omdat ze moeilijk zijn om telkens nieuwe namen aan te koppelen", aldus Brokken. 

Niet elke storm die een naam krijgt, is hevig. "Stormen krijgen al bij de voorspelling een naam. Het kan dus zijn dat de storm aan land nog weinig voorstelt", zegt de weervrouw. Voor storm Louis vandaag geldt code oranje voor heel Vlaanderen en voor de Waalse provincie Henegouwen, van 15 uur deze namiddag tot vrijdagochtend 2 uur. 

Meest gelezen