VRT NWS

Grote olievlek op de Schelde verspreidt zich snel, maar opruim is begonnen

De opruimwerken van een grote olievlek op de Schelde zijn volop bezig, maar het is geen eenvoudige opdracht. De vlek werd deze ochtend ontdekt ter hoogte van Hemiksem en heeft zich intussen verplaatst naar Burcht, in Zwijndrecht. Waar de olie vandaan komt, is nog niet duidelijk.

De grote olievlek op de Schelde werd vanmorgen voor het eerst opgemerkt in Hemiksem. Later merkten voorbijgangers de vlek op ter hoogte van de voetgangerstunnel in Antwerpen en verwittigden de brandweer. De vlek verspreidde zich erg snel door de wind en de stroming en kwam in Burcht terecht, bij Zwijndrecht.    

Hier en daar kwamen er ook meldingen van geuroverlast van mensen die zich dichtbij de Schelde bevonden. Het is voorlopig nog niet duidelijk om welke substantie het precies gaat. Omdat de vlek zich ver uitstrekte, probeerde de brandweer ze in kaart te brengen met drones. Door de weersomstandigheden werd deze actie stopgezet. 

BEKIJK - Dronebeelden tonen de omvang van de olievlek:

Videospeler inladen...

Ondertussen zijn er in Burcht twee schepen bezig met de opruimactie. "Het olieverzamelingssysteem van het vaartuig heeft veegarmen, en zo wordt de olie van het water gehaald", vertelt Nick Arys van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. "De armen maken gebruik van het verschil in dichtheid tussen olie en water om ze te scheiden. De olie wordt opgevangen en het water gaat terug in de Schelde. We werken stelselmatig van Antwerpen naar Rupelmonde."

De opruimactie zal zeker nog een hele dag duren, en het valt nog af te wachten of alles afgewerkt kan worden met het voorspelde stormweer. De vlek werd ook verder verspreid doordat de scheepvaart op de rivier gewoon is blijven passeren. De olielaag is er dun en de impact voor de scheepvaart zou immers nog veel groter zijn als alles stilgelegd zou moeten worden, klinkt het. 

Het is nog niet duidelijk van waar de olie afkomstig is. Dat wordt onderzocht door de scheepvaartpolitie. Ook de impact voor de dieren en de natuur moet nog onderzocht worden. Ondertussen zijn er ook voorzorgsmaatregelen genomen in het natuurreservaat Polders van Kruibeke. De sluizen waar het water binnenkomt, zijn daar gesloten zodat er zeker geen olie in het overstromingsgebied daar terecht kan komen. 

Meest gelezen