Videospeler inladen...

"Hoeveel boete kregen de Reuzegommers?" Influencer Acid reageert aangeslagen op straf

Influencer Acid, echte naam Nathan Vandergunst, reageert aangeslagen op zijn veroordeling voor elektronische belaging. De rechtbank sprak een celstraf met uitstel uit en de YouTuber moet ook een boete en een schadevergoeding betalen. Op YouTube laat Vandergunst alvast weten een inzamelactie te starten.

"Ik dacht dat we in een democratie leefden waarin vrijheid van meningsuiting mag", reageert een duidelijk aangeslagen Vandergunst op zijn veroordeling

De rechtbank erkent dat ook, maar deelt in een persbericht over de uitspraak mee dat "de uitoefening van de vrijheid van meningsuiting in conflict kan komen met andere mensenrechten die evenveel bescherming verdienen, zoals het recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven".

En een van die andere mensenrechten heeft Acid geschonden, oordeelt de rechter die de YouTuber heeft veroordeeld voor elektronische belaging. "Het is schrikken als je een rechter dan een voorwaardelijke straf van 3 maanden hoort uitspreken", geeft Acid toe. "Ik moet niet naar de gevangenis, maar het is wel nog steeds een gevangenisstraf."

BEKIJK - Acid reageert aangeslagen voor onze camera:

Videospeler inladen...

Acid zal zijn straf naar eigen zeggen "voor de rest van zijn leven meedragen", maar spijt heeft hij niet. "En ik zou het zo opnieuw doen", verwijst hij naar de video waarin hij leden en gewezen leden van studentenclub Reuzegom bij naam had genoemd en waarvoor hij veroordeeld werd.

"Ik heb gezegd wat veel mensen dachten en ik ben zeer blij dat ik dat gedaan heb. Ik heb gesproken voor de jongeren, voor Sanda Dia, en voor zijn familie. En daar ben ik trots op."

Waarover gaat de zaak? 

Eind mei deelde Nathan Vandergunst - beter gekend als Acid - een video op YouTube. In de 11 minuten durende video noemde hij 4 Reuzegommers bij naam en toenaam. Hij toonde foto's en deelde hun beroep.

Reuzegommers, dat zijn leden van studentenclub Reuzegom. Tijdens een doopritueel in mensonterende omstandigheden van de club in 2018 overleed de 20-jarige student Sanda Dia. 18 clubleden werden in 2023 onder meer veroordeeld voor onopzettelijke doding en mensonterende behandeling. Ze kregen elk een werkstraf en een geldboete opgelegd.

Bij de namen die Acid noemde in zijn video waren ook enkele gewezen leden van de studentenclub die niet terechtstonden op dat proces. De video werd honderdduizenden keren bekeken - alvorens YouTube hem verwijderde en Vandergunst (tijdelijk) schorste. 

Het parket besliste om geen onderzoek te openen, maar de advocaat van een van de Reuzegommers dagvaardde Acid wel rechtstreeks, voor elektronische belaging, laster en eerroof en inbreuken op de wet rond het online delen van persoonsgegevens

Strenger dan Reuzegomstraffen?

Acid zei op voorhand dat hij vreesde dat hij een zwaardere straf zou krijgen dan de 18 Reuzegommers die veroordeeld werden voor de onopzettelijke doding en mensonterende behandeling van Sanda Dia, de 20-jarige student die in 2018 om het leven kwam bij een mensonterende doop van studentenclub Reuzegom.

"Hun straffen staan niet op hun strafblad. Op mijn strafblad staat nu een gevangenisstraf", maakt Acid een eerste vergelijking. "Hoeveel boete kregen de Reuzegommers?", vraagt hij zich verder af. Het antwoord: de veroordeelde Reuzegommers kregen elk een boete van maximaal 400 euro. Acid moet een boete betalen van 800 euro. "Do the math", klinkt het bij de Youtuber.

De Reuzegommers kregen verder ook een werkstraf. Een straf die de rechter niet kon uitspreken voor Vandergunst, omdat die dat zelf geweigerd had. 

Money always wins
Influencer Acid

Ook de schadevergoeding van 20.000 euro valt niet in goede aarde bij Vandergunst. "Dat is geld dat ik liever op de rekening van de familie van Sanda Dia had zien verschijnen dan op de rekening van de familie die een bijdrage had in het sporen uitwissen na de doop. Maar money always wins in België." 

Superpopulair maar niet voor de eerste keer controversieel: wie is Acid?

Videospeler inladen...

Meest gelezen