Thomas Tuchel.© REUTERS

Geniaal tacticus, maar eeuwige ruziemaker: hoe Thomas Tuchel zich bij Bayern München onmogelijk maakte

De wegen van Thomas Tuchel en Bayern München scheiden na dit seizoen. Slechte resultaten zijn niet de enige reden: de Duitser etaleerde in Beieren opnieuw hoe snel hij mensen tegen zich in het harnas kan jagen.

Wim Conings

“Een vriendschappelijk gesprek” waarin besloten werd “de samenwerking in onderling overleg te beëindigen”. Zo eindigt het verhaal van Thomas Tuchel bij Bayern München. Of zo vertelt CEO Jan-Christian Dreesen het toch, nadat hij de voorbije drie wedstrijden telkens de vraag kreeg of Tuchel zou mogen aanblijven, en elke keer “natuurlijk” antwoordde.

Maar los van drie competitienederlagen op rij - hun slechtste reeks sinds 2015 - speelde nog wat anders. Riccardo Basile, presentator bij tv-rechtenhouder Sky, vertelde vorige week in voetbalpraatprogramma der Schüttflix Fußballtalk dat Tuchel na de 3-0-nederlaag tegen Leverkusen in de kleedkamer tegen zijn spelers zei: “Jullie zijn niet zo goed als ik dacht. Dan zal ik me aan jullie niveau moeten aanpassen.”

@skysportde Nach dem Spiel gegen Leverkusen soll Thomas Tuchel in der Kabine zu seinen Spielern gesagt haben: "Ihr seid nicht so gut, wie ich annahm, dann muss ich mich eurem Niveau eben anpassen", zitierte Sky Moderator Riccardo Basile am Donnerstagabend in Triple - der Schüttflix Fußballtalk eine Quelle aus dem Bayern-Mannschaftskreis. Eine brisante Tuchel-Aussage, die - wenn so getätigt - entweder als Motivation oder aber als Affront aufgefasst werden könnte. Könnte sich der 50-Jährige solch einen Satz erlauben? “Triple – Der Schüttflix Fussballtalk” wird präsentiert von Schüttflix. #skysport #fcb #fcbayern #tuchel #thomastuchel #schüttflix ♬ Originalton - SkySportDE

Een uitspraak die duidelijk uit het kamp van Bayern gelekt werd. Tuchel zelf ontkende op zijn persconferentie dat hij zoiets gezegd had. “Wij stellen ons als trainersstaf nooit boven de ploeg. Zo’n zin is compleet absurd. Een trainer die zoiets zegt, stapt de bus niet meer op.” Lang duurde het echter niet of het populaire dagblad Bild kwam met een gelijkaardig verhaal. “Jullie zijn nog niet op het niveau waarop ik jullie graag gezien had”, zou Tuchel volgens hen tegen zijn spelers hebben gezegd. Afhankelijk van hoe je het interpreteert motivatie of een belediging.

Sarcasme in tv-interview

In Duitsland rollen ze al langer met de ogen met het gebrek aan zelfkritiek van de coach van Bayern. Toen zijn mislukte tactiek in die match aan de kaak gesteld werd, zei hij uitdagend dat hij “meteen opnieuw zo zou spelen”, daarbij implicerend dat de spelers de schuldigen waren. En nadat de door hem afgeschreven Stanisic voor Leverkusen scoorde tegen zijn Bayern, pakte hij zelfs uit met een tirade over hoe fout het is dat huurspelers tegen hun moederclub kunnen uitkomen.

Eind vorig jaar brak hij na een 4-0-zege tegen Dortmund een tv-interview met ex-international Lotthar Matthäus vervroegd af omdat die hem bekritiseerd had na de verloren bekermatch tegen Saarbrucken. “4-0, met zo’n gebrek aan vooruitgang en zoveel spanningen tussen coach en spelers is dat toch verrassend”, brieste Tuchel sarcastisch. “Als Lothar niet weet hoe dat komt, dan misschien Didi (collega-analist Hamann) wel. (...) Zeg wat jullie willen, ik wil geen deel van deze discussie uitmaken. Veel plezier met jullie bocht van 180 graden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Iedereen ondermijnd

Dat hij een geniale tacticus is, lijdt weinig twijfel - getuige de Champions League-zege met Chelsea in 2021 en de Champions League-finale met PSG in 2020. Maar Tuchel staat ook bekend als iemand die een te groot temperament en te weinig soft skills heeft om niet vroeg of laat iemand tegen zich in het harnas te jagen. Bij Dortmund werd hij ontslagen na ruzie met het bestuur. Bij PSG moest hij vertrekken door zijn slechte relatie met technisch directeur Leonardo. Bij Chelsea zetten ze hem op straat doordat het niet meer boterde met de spelersgroep.

In München zou het finaal ook fout gelopen zijn tussen hem en de spelers. Volgens The Athletic kon hij met het merendeel van de spelersgroep amper een band smeden doordat ze zich te vaak geviseerd voelden. “Hij heeft gewoon iedereen ondermijnd”, zegt een niet nader genoemd lid van het management bij de Amerikaanse sportsite.

© REUTERS

Xabi Alonso

Maar dat Tuchel toch tot het einde van het seizoen mag blijven, zegt ook wat: dat Bayern hem niet als de enige schuldige ziet. Intern zouden er al langer twijfels zijn over de spelersgroep, die te veel dikbetaalde volgevreten vedetten zou tellen. Dreesen zegt dat de club van plan is naar volgend seizoen toe “een sportieve herschikking uit te voeren met de nieuwe coach”. Vrij vertaald: heel wat spelers zullen komende zomer mogen vertrekken.

© REUTERS

En de nieuwe coach? Terwijl Bild al berichtte dat José Mourinho Duits aan het leren is, is het een publiek geheim wie de Wunschkandidat is: Xabi Alonso, de trainer die met Leverkusen op weg is Bayern van zijn troon te stoten.