Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Grootste ziekenhuis van Amerikaanse staat Alabama stopt voorlopig met ivf-behandelingen na uitspraak Hooggerechtshof

Het grootste ziekenhuis van de Amerikaanse staat Alabama schort zijn ivf-behandelingen op. Dat is een gevolg van de beslissing van het Hooggerechtshof van de staat om ingevroren embryo's te beschouwen als volwaardige kinderen. 

Het ziekenhuis en medisch onderzoekscentrum van de Universiteit van Birmingham in Alabama (UBA) zal tijdelijk niet langer eicellen bevruchten met sperma.

Het schort de ivf-behandeling op nadat het Hooggerechtshof van de staat eerder deze week oordeelde dat ingevroren embryo's moeten worden beschouwd als volwaardige kinderen.

"We zijn bedroefd dat onze beslissing patiënten treft die via ivf een kind proberen te krijgen", zegt het UBA-ziekenhuis in een mededeling.

"Maar we moeten rekening houden met de mogelijkheid dat onze patiënten en artsen strafrechtelijk worden vervolgd of boetes riskeren omdat ze de normen voor ivf-zorg niet nakwamen." 

"Verwoestende gevolgen"

De beslissing van de UAB is een reactie op de uitspraak van het  Hooggerechtshof van Alabama die eerder deze week viel. Het hof oordeelde dat ingevroren embryo's voor de wet moeten worden beschouwd als kinderen.

Het hof gaf drie koppels gelijk die een fertiliteitskliniek hadden aangeklaagd omdat een medewerker per ongeluk hun embryo's had vernietigd. Het baseerde zijn beslissing op een wet uit 1872, die ouders toestaat "een klacht in te dienen voor de onrechtmatige dood van een minderjarig kind". 

Een lagere rechtbank had de klacht aanvankelijk afgewezen, omdat embryo's niet als "persoon" of "kind" konden worden gekwalificeerd. Maar het Hooggerechtshof - met meerderheid van 7 tegen 2 rechters - oordeelde dus anders. 

Resolve, de belangrijkste Amerikaanse organisatie die rond onvruchtbaarheid werkt, waarschuwde gisteren al dat de redenering "verwoestende gevolgen" kan hebben voor ivf-procedures.

Meest gelezen