Code oranje in heel Vlaanderen door hevige rukwinden, ook Antwerpse gouverneur verstuurt Be-Alert: “Blijf binnen”

Vlaanderen -

In heel Vlaanderen is het vandaag code oranje voor de mogelijke storm Louis. Provinciegouverneurs sturen volop Be-Alerts uit met de waarschuwing voor stevige rukwinden en tips voor zo min mogelijk schade. “Boodschap nummer één bij zulke weersomstandigheden: blijf best binnen. Begeef je enkel naar buiten als het echt niet anders kan”, klinkt het advies ook in de provincie Antwerpen.

SGG

Het KMI heeft voor heel Vlaanderen en delen van Wallonië code oranje afgekondigd voor wind, omdat er stevige rukwinden verwacht worden donderdagnamiddag en -avond. “Van een storm kunnen we nog niet spreken. Dat moet aan de hand van parameters gevalideerd worden op zee. Dat is dus nog af te wachten”, zegt Nicolas Roose van NoodweerBenelux. Maar als er donderdag op de noordzee windkracht 9 op de schaal van Beaufort gemeten wordt, zal die storm de naam Louis krijgen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voorlopig gaat het nog om een koudefront gekoppeld aan een regenzone, legt Roose uit. Een koudefront op zich is niet zo bijzonder, maar wat het donderdag toch speciaal maakt, is dat de atmosfeer erg dynamisch is. “Er is heel veel wind op diverse hoogtes in onze atmosfeer en de combinatie van die dynamiek en het koudefront vanuit Frankrijk maakt hevige windstoten mogelijk.” (Lees verder onder de afbeelding)

De aankondiging van code geel en oranje in ons land, per provincie.© KMI

Concreet betekent dat dat we donderdag tussen 15 en 21 uur de passage van dat koudefront gaan merken in ons land. En dat zal zeker gepaard gaan met stevige windstoten. Volgens de laatste modellen zijn er in West-Vlaanderen, maar ook dieper landinwaarts tot Vlaams-Brabant en zelfs delen van Limburg, windstoten mogelijk van 100 km/u, met zelfs pieken tot 130 km/u. Ook in de provincie Antwerpen geldt tussen 19 en 23 uur code oranje, met windsnelheden van meer dan 100 km/u.

Lokaal zou dat ook gepaard kunnen gaan met een donderslag en dan zitten we met zogenaamde low topped supercells. “Dat zijn buien die in de herfst en winter in België voor de randfenomenen als valwind of een lokale windhoos zouden kunnen zorgen. Maar dan moet je voldoende wind en voldoende instabiliteit hebben in het weer. Wind zal er zeker zijn. De vraag is vooral of de instabiliteit hoog genoeg zal zijn voor zo’n randfenomeen.”

Laat rolluiken omhoog en parkeer niet onder bomen

Tegen 22 of 23 uur donderdagavond zal het ergste in ons land gepasseerd zijn. Kort dus, maar vooral ook krachtig. Je voorbereiden op mogelijk stormweer is daardoor geen overbodige luxe. Zo hebben verschillende provinciegouverneurs al een Be-Alert uitgestuurd met de nodige waarschuwingen en tips, ook in de provincie Antwerpen.

Er wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden en losse voorwerpen vast te maken of binnen te zetten. “Laat ook je rolluiken omhoog”, zegt Roose. “Dat is vooral belangrijk moest er sprake zijn van valwind. Dat is wind die hogerop in de atmosfeer zit. Die wordt dan door een actieve bui naar beneden getrokken, waardoor de wind gaat versnellen en naar beneden ‘valt’. Dat zorgt er klassiek voor dat rolluiken krom of uit het frame getrokken worden.”

“Parkeer je wagen ook niet in de buurt van bomen. Door de vele regen van de afgelopen weken zitten heel wat bomen in een verzadigde bodem. Daardoor hebben ze minder houvast en kunnen ze tijdens een mogelijke storm omvallen. Maar ook losgekomen takken kunnen voor schade zorgen”, zegt Roose. (Lees verder onder de kaders)

Voorbereiden op een storm

  • Maak losse voorwerpen vast of zet ze binnen (bv. dakpannen, tuinmeubelen, …)
  • Zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Let ook op poortjes in de tuin bijvoorbeeld
  • Haal huisdieren binnen
  • Zet bij bliksem elektronische apparaten uit en trek alle stekkers uit voorzorg uit het stopcontact
  • Laat rolluiken omhoog
  • Indien er afvalophaling gepland is, zet je het afval zo laat mogelijk buiten of wacht je best tot de volgende ophaling

Tijdens een storm

  • Vermijd niet-essentiële verplaatsingen
  • Pas je rijgedrag aan: rij trager, vermijd inhalen, wees extra voorzichtig voor voetgangers, hou voldoende afstand en probeer bruusk remmen te vermijden
  • Vermijd bouwwerven
  • Rijd vooral op hoofdwegen en vermijd trajecten door een bos. Rijd niet op wegen die onder water staan
  • Parkeer of schuil niet onder of in de nabijheid van bomen
  • Vermijd natuur- en bosgebieden

Aquaplaning

Overstromingen worden er niet meteen verwacht, maar toch zal het op de baan opletten zijn voor aquaplaning. “Wij zullen indien nodig waarschuwen voor hinder door water en via digitale tekstborden vragen om de snelheid te matigen”, zegt Katrien Kiekens van het Vlaams Verkeerscentrum. “Indien nodig zullen we ook extra verlichten op stroken waar dat kan. Op ongeveer 40 procent van de snelwegen kunnen wij dynamisch bijverlichten in functie van hevige regenval. Dat signaal krijgen we vanuit het KMI.”

Binnenlandse Zaken heeft ook tijdelijk het nummer 1722 geactiveerd. Dat nummer dient voor hulpaanvragen bij de brandweer voor storm- en waterschade, bijvoorbeeld voor ondergelopen kelders of wateroverlast op de weg. Binnenlandse Zaken wijst er wel op dat de snelste manier om brandweerhulp te vragen, een digitale aanvraag is via de website 1722.be. Het noodnummer 112 blijft uiteraard actief en dient voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER