Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

De 4 Beatles krijgen elk een eigen film in 2027: "Verschillende perspectieven die één verhaal vertellen"

In 2027 verschijnt er over elk bandlid van de muziekgroep The Beatles een film. Sam Mendes, regisseur van onder meer "1917" en "Skyfall", zal de 4 biopics regisseren. Het is de eerste keer dat een filmproject de rechten over het levensverhaal en de muziek van de bandleden krijgt.

De laatste jaren zijn biopics, biografische films, over muzieklegendes erg populair geworden. Denk aan "Bohemian Rhapsody", "Rocketman" of "Bob Marley: One love", een film die nu in de bioscoopzalen te zien is.

Regisseur Sam Mendes springt nu mee op die kar, want in 2027 wil hij het verhaal van de legendarische Britse muziekgroep The Beatles naar het grote scherm brengen. Niet in één film, maar in 4 verschillende biopics die bandleden John Lennon, George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr apart in de spotlight plaatsen.

"Ik voel me vereerd dat ik het verhaal van de grootste rockband aller tijden mag vertellen", zegt Mendes. "Het is spannend om het idee van wat een cinemabezoek is, uit te dagen." De regisseur maakte in het verleden films als "1917", "Skyfall" en "American beauty", waarmee hij de Oscar voor beste regisseur won.

Vier films vanuit vier verschillende perspectieven, die één verhaal vertellen over de meest gevierde band aller tijden

Producer Pippa Harris

"We willen dat dit een unieke en epische filmervaring wordt", zegt producent van de films Pippa Harris. "Vier films vanuit vier verschillende perspectieven, die één verhaal vertellen over de meest gevierde band aller tijden."

Bedrijf Sony Pictures hoopt de films in 2027 uit te brengen en zegt dat de manier en het ritme waarop de films zullen verschijnen "innovatief en baanbrekend" zal zijn. Wat dat exact betekent en of de biopics bijvoorbeeld achtereenvolgens of tegelijkertijd in de bioscopen te zien zullen zijn, is voorlopig dus nog niet duidelijk.

Sam Mendes zal de 4 biopics over de bandleden regisseren
2022 Invision

Het is de eerste keer dat de band de rechten over hun leven en muziek aan een filmproject toevertrouwt. McCartney en Starr, de nog levende bandleden, en de families van de overleden Lennon en Harrison gaven hun zegen, net als Apple Corps, het bedrijf van The Beatles.

The Beatles maakten vroeger zelf al enkele films, waaronder "A hard day's night" (1964) en de tekenfilm "Yellow submarine" (1968). Ze waren ook al onderwerp van heel wat documentaires, zoals het driedelige "The Beatles: get back" (2021) van regisseur Peter Jackson.

Daarnaast waagden enkele filmmakers zich in het verleden al aan (een deel van) het verhaal van The Beatles. Zo vertelt "Backbeat" uit 1994 het verhaal van Stuart Sutcliffe, de eerste bassist van de band.

Meest gelezen