© Getty Images

Moet je ’s nachts vaak opstaan om te plassen? Het kan aan deze gewoonte liggen

Is een avondje televisiekijken in de zetel voor jou de ultieme vorm van ontspanning? Dan zou deze gewoonte je nachtrust weleens kunnen verstoren. Onderzoekers hebben immers ontdekt dat ‘bankzitters’ vaker moeten opstaan om te plassen, zo staat te lezen in vakblad Neurourology and urodynamics.

Hanne Vandenweghe

Een team Chinese wetenschappers nam gegevens van de Amerikaanse National health and nutrition examination survey onder de loep. Die studie liep van 2011 tot 2016 en er namen in totaal 13.294 volwassenen aan deel. De vorsers stelden vast dat 32 procent van de respondenten last had van nocturie: de noodzaak om twee of meer keer per nacht te gaan plassen.

Ze gingen na of dit fenomeen gelinkt was aan de leeftijd, het geslacht, het bmi, de culturele achtergrond, het opleidingsniveau of de algemene gezondheid van de individuen, maar kwamen in hun zoektocht tot een andere vaststelling. Het risico op nocturie blijkt 48 procent hoger bij personen die vijf uur (of meer) televisiekijken per dag in vergelijking met zij die minder dan een uur voor de buis zitten.

De wetenschappers zeggen dat lang tv-kijken (lees: weinig bewegen), gekoppeld is aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. De welvaartsziekte is dan weer een risicofactor is voor nocturie. Sedentair gedrag op zich leidt dan weer tot meer vochtophoping in de benen, wat ook kan resulteren in nachtelijk plassen. “Bovendien gaat tv-kijken doorgaans samen met het nuttigen van een drankje, wat leidt tot een verhoogde vochtinname”, besluiten de vorsers.

De studie krijgt enige tegenkanting. “Moesten de personen ’s nachts vaker uit bed om te plassen omdat ze de hele dag televisie keken, of keken ze de hele dag televisie vanwege andere factoren en gaan ze dan gewoon vaker naar het toilet? Dit vraagstuk blijft in dit onderzoek onbeantwoord”, onderstreept James Catto, verbonden aan de National institute for health and care research in Groot-Brittannië. De expert besluit dat nachtelijk plassen frequent voorkomt bij ouderen door functionele veranderingen van de lagere urinewegen en dat het niet noodzakelijk reden tot bezorgdheid hoeft te zijn. Baart het je wel zorgen, dan raadpleeg je beter een arts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer