Controleurs De Lijn pakken jonge vrouw hardhandig aan: “Ze was bijzonder agressief en verwondde zelfs één van hen”

De Lijn onderzoekt een hardhandig optreden van controleurs op een lijnbus in Sint-Niklaas.© TV Oost

Sint-Niklaas -

Een controle op zwartrijden op een bus van De Lijn in Sint-Niklaas is woensdagnamiddag uit de hand gelopen. Op beelden van het incident is te zien hoe een jonge vrouw hardhandig aangepakt wordt door twee controleurs. “Ze was bijzonder agressief en verwondde zelfs één van onze controleurs”, zegt persverantwoordelijke Frederik Wittock.

Pieter Van Hecke

Een reiziger filmde woensdag een opvallend incident op lijnbus 2210 ter hoogte van Duizend Appels in Sint-Niklaas. Een controle op zwartrijden ontaardde er in een handgemeen tussen een jonge vrouw en twee controleurs. Op de beelden is te zien hoe ze in een haag wordt geduwd en nadien hardhandig tegen de grond wordt gewerkt.

De Lijn is op de hoogte van de beelden en deed al het nodige onderzoek. “We kennen ondertussen de ware toedracht van het incident”, zegt woordvoerder Frederik Wittock. “Bij de controle weigerde de vrouw haar identiteitskaart te tonen en stelde ze zich enorm agressief op naar de controleurs. Die maanden haar aan tot kalmte en besloten eerst de andere passagiers te controleren. De scheldpartij bleef echter duren en escaleerde, mede door de aanwezigheid van vrienden en familie die haar aanmoedigden.”

(Lees verder onder de foto)

De vrouw in de witte jas wordt ruw in de struiken gedrukt.© TV Oost

Het bleef niet bij woorden en de vrouw viel zelfs één van de controleurs aan. “Ze sloeg hem tot tweemaal toe in het gezicht met haar gsm. Ze werd daarop van de bus gehaald, waar het dispuut zich voortzette. We erkennen dat ze stevig is aangepakt, maar hun optreden was noodzakelijk en correct”, aldus de woordvoerder.

“Bij de controle weigerde de jonge vrouw haar identiteitskaart te tonen. Ze stelde zich enorm agressief op naar de controleurs en sloeg één van hen tot tweemaal toe in het gezicht met haar gsm”

Frederik Wittock

Woordvoerder De Lijn

De woordvoerder wil benadrukken dat er tijdens de opleiding op gehamerd wordt om niet ongeoorloofd fysiek in te grijpen. “Maar als het niet anders kan, zoals in dit geval, moet het nu eenmaal en mogen zij fysieke dwang gebruiken als een persoon gevaarlijk gedrag vertoont”, zegt Wittock, die betreurt dat de situatie zo uit de hand gelopen is.

De lokale politie van Sint-Niklaas werd er zelfs bijgehaald. “Onze diensten werden woensdag rond 13 uur opgeroepen om bijstand te leveren aan controleurs van De Lijn. Een controle was er uitgemond in een scheldpartij”, zegt woordvoerder Kim Maes. Zij bevestigt dat één van de controleurs gewond raakte en dat er een proces-verbaal werd opgemaakt.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen